Прозоре варення з яблук: як зварити часточками на зиму з коричневки, антонівки з содою і корицею

У розпал сезону стиглі яблучка найбільш ароматні, смачні, корисні і буквально насичені літнім сонцем. Так і хочеться зберегти цей щедрий дар природи на зиму! Існують сотні рецептів, але сьогодні ми пропонуємо вам приготувати надзвичайно смачне прозоре варення з яблучних часточок. Воно виходить густе, золотисто-жовте, і дуже красиво виглядає в баночці, нагадуючи мармелад. А варити це ласощі так просто і швидко, що його називають 5-хвилинка.

Які брати яблука? Для домашнього варення ідеально підійдуть тверді сорти, наприклад, “Антонівка”, “Кариша”, “Коричневка” (“Коричне смугасте”), “Білий налив”. Плоди використовують будь-якого кольору – червоні, зелені, жовті, а на смак трохи кислі або кисло-солодкі. Головне, щоб фрукти не були пухкими і “тримали форму” при термічній обробці. Також вони повинні бути без ознак гниття, і навіть трохи недостиглі, краще прямо з гілки. М’які і переспілі плоди пустіть на повидло або джем.

Прозрачное варенье из яблок: как сварить дольками на зиму из коричневки, антоновки с содой и корицей

Порада: якщо вам попалися не зовсім ароматні, “зіпсований” яблука, то можна регулювати смак варення спеціями. З цим фруктом найбільш вдало поєднуються ваніль, кориця, імбир, гвоздика. При використанні занадто солодких плодів додають також трохи соку лимона.

Інгредієнти

  • яблука 3 кг
  • цукор (білий або коричневий) 2,5 кг

На порцію

Калорії: 41.1 ккал

Білки: 0 м

Жири: 0 м

Вуглеводи: 10.2 м

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Прозрачное варенье из яблок: как сварить дольками на зиму из коричневки, антоновки с содой и корицей

    Промийте яблука в проточній воді, видаліть з допомогою спеціального пристосування серцевинки разом з плодоніжками, а потім обсушіть фрукти паперовими рушниками. Наріжте отримані заготовки на скибочки товщиною в 1 см.

  • Прозрачное варенье из яблок: как сварить дольками на зиму из коричневки, антоновки с содой и корицей

    Складіть скибочки яблук в каструлю, пересипте їх рівномірно цукром у кілька шарів і залиште на 5-6 годин. За цей час фрукти просочаться солодкістю і пустять сік. Вода в такому рецепті не використовується зовсім.

  • Прозрачное варенье из яблок: как сварить дольками на зиму из коричневки, антоновки с содой и корицей

    Коли закінчиться зазначений час, поставте посуд на плиту, доведіть сироп до кипіння і поваріть його на дуже тихому вогні 5-10 хвилин. Під час цього помішуйте і знімайте піну, хоча її буде зовсім небагато. Відставте каструлю. Дайте вмісту повністю охолонути, нехай пройде приблизно 5-6 годин.

  • Прозрачное варенье из яблок: как сварить дольками на зиму из коричневки, антоновки с содой и корицей

    Після цього знову закип’ятити сироп, і таким же чином тримайте на повільному вогні 5-10 хвилин, помішуючи. Остудіть до кімнатної температури. При варінні намагайтеся, щоб фрукти були повністю покриті сиропом – утапливайте шматочки яблук ложкою, якщо вони спливають.

  • Прозрачное варенье из яблок: как сварить дольками на зиму из коричневки, антоновки с содой и корицей

    Суміш необхідно після другого остигання третій раз прокип’ятити. Час термообробки буде залежати від того, яке варення ви хочете отримати. Якщо світле й прозоре, то достатньо 5-10 хвилин. У випадку більш тривалого варіння десерт стане густішим і придбає коричневий колір.

  • Прозрачное варенье из яблок: как сварить дольками на зиму из коричневки, антоновки с содой и корицей

    Вимийте банки з содою і стерилізуйте їх. Розкладіть варення в гарячому вигляді по чистим ємкостей і закатайте.

  • Прозрачное варенье из яблок: как сварить дольками на зиму из коричневки, антоновки с содой и корицей

    Переверніть консервацію вниз кришками, остудіть, а потім заберіть на зберігання в прохолодних умовах.

Це був класичний рецепт “королівського” варення з яблук, коли при мінімумі термообробки ми отримуємо максимально корисний натуральний продукт. Існує ще один варіант цього ласощі, приготованого точно так само, тільки з дрібних твердих яблучок з віддаленої серцевиною, які варяться в сиропі. Спробуйте такий спосіб теж, він дає відмінний результат.

Прозрачное варенье из яблок: как сварить дольками на зиму из коричневки, антоновки с содой и корицей

Порада: для варіння бажано використовувати посуд алюмінієвий, антипригарну або з нержавіючої “сталі”. Емальована не підійде – в ній сироп може пригоріти. Ємність повинна бути максимально широкою, щоб швидше йшло випаровування і скорочувалася час готування. Ідеальним був би таз, але підійде і каструля великого діаметру.

Ми отримали воістину “царський” варення, витративши на його приготування всього кілька “п’ятихвилинок”. Тепер кожна прозора яблучна часточка апетитно виглядає в золотистому тягучому сиропі і поширює приголомшливий аромат при відкритті баночки. Вам більше не доведеться думати, що купити до чаю або додавати у випічку – просто заготовте побільше такого чудового ласощі на довгу зиму. А якщо у вас залишаться питання – сміливо користуйтеся нашими покроковими рецептами з фото і відео.

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Прозрачное варенье из яблок: как сварить дольками на зиму из коричневки, антоновки с содой и корицей

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: