Рецепт маринованих підберезників на зиму в банках: заготівля грибів та приготування з оцтом

Підберезник володіє незвичайним смаком, приємним ароматом і масою корисних властивостей. Але сезон недовгий, а в магазині знайти лісові гриби практично неможливо. Тому саморобна консервація і користується такою популярністю. Якщо ви не знаєте, як маринувати підберезники на зиму в банках, то ці рецепти для вас. За ним з легкістю можна заготовити гриби навіть у домашніх умовах.

Це цікаво: підберезники благотворно впливають на нервову, серцево-судинну та імунну систему. Вони є прекрасним стабілізатором роботи ШКТ, прискорюють обмінні процеси, виводять шлаки і токсини з організму.

Рецепт маринованных подберезовиков на зиму в банках: заготовка грибов и приготовление с уксусом

Мариновані підберезники з оцтом

Це класичний рецепт на зиму, перевірений часом. Такі грибочки точно порадують любителів традиційних закусок. Завдяки вмісту в маринаді з оцту, консерви простоять всю зиму і навіть літо, аж до наступного грибного сезону.

Інгредієнти

  • Підберезники 1 кг
  • Вода 1 л
  • Сіль 1.5 ст. л.
  • Цукор 2 ст. л.
  • Оцет столовий 9% 125 мл
  • Гвоздика-3 шт.
  • Лаврушка 2 аркуша
  • Перець духмяний 10 горошин

На порцію

Калорії: 25.01 ккал

Білки: 1.03 р

Жири: 0.41 р

Вуглеводи: 4.1 р

Кроки 1 годину. 20 хв. Відео-рецепт

  • Рецепт маринованных подберезовиков на зиму в банках: заготовка грибов и приготовление с уксусом

    Гриби перебираємо, очищаємо і нарізаємо. Перекладаємо їх у каструлю і відварюємо протягом 25-30 хв. В процесі утворюється піна – її постійно треба знімати. Використати для цього можна шумівку або ж звичайну столову ложку.

  • Рецепт маринованных подберезовиков на зиму в банках: заготовка грибов и приготовление с уксусом

    Потім перекладаємо підберезники в друшляк, щоб стекла вся рідина. Промиваємо їх і заливаємо літром окропу. Доводимо до появи бульбашок, варимо хвилин 10, а потім додаємо сіль, цукор і оцет. Тримаємо на плиті ще близько чверті години.

  • Рецепт маринованных подберезовиков на зиму в банках: заготовка грибов и приготовление с уксусом

    Паралельно готуємо тару під консервацію. Кришки кип’ятимо, а банки тримаємо над парою. Час стерилізації залежить від розміру: 0.5 л ємкостей досить півгодини, а літровим знадобиться 40 хв.

  • Рецепт маринованных подберезовиков на зиму в банках: заготовка грибов и приготовление с уксусом

    Розкладаємо гриби по банкам, заливаємо їх по саме горло гарячим маринадом і укупориваем.

Мариновані грибочки готові. Даємо консервам охолонути закутаному перевернутому стані, а потім переносимо їх в комору або льох на зберігання.

Рецепт маринованных подберезовиков на зиму в банках: заготовка грибов и приготовление с уксусом

Порада: якщо крім підберезників у вас є ще і підосичники, сміливо можете маринувати їх разом. Принцип приготування в точності такий же. Але ще смачніше вийде, якщо при першому відварювання грибів додати в бульйон одну очищену цибулину (при зливанні води видалити). А в сам маринад можна підсипати трохи меленої кориці.

Простий рецепт маринованих підберезників

Так як дана заготівля робиться без оцту, то зберігати її краще в холодильнику і не більше 3 місяців. Але є і плюс – підберезники, замариновані за цим рецептом, можна закривати і звичайної капроновою кришкою.

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Кількість порцій: 33

Енергетична цінність

  • калорійність – 18.08 ккал;
  • білки – 1.14 м;
  • жири – 0.45 г;
  • вуглеводи – 2.54 р.

Інгредієнти

  • підберезники – 2 кг;
  • вода – 2 л;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • кислота лимонна – 0.5 ч. л.;
  • кориця мелена – 0.5 ч. л.;
  • лаврушка – 2 аркуша;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • духмяний перець – 10 горошин.

Рецепт маринованных подберезовиков на зиму в банках: заготовка грибов и приготовление с уксусом

Покрокове приготування

  1. Першим ділом ретельно перебираємо гриби. Якщо якісь з них пошкоджені, то відбраковуємо їх, а коли є можливість, просто видаляємо зіпсоване місце. Нарізаємо підберезники на рівні шматки, заливаємо 2 л води, солимо і ставимо варитися. Готуємо, поки гриби не опустяться на дно. Все це час знімаємо пінку, яка буде утворюватися постійно.
  2. Перекладаємо відварені гриби на друшляк. Поки вся зайва волога стікає, стерилізуємо банки. Зробити це можна, помістивши їх у холодну духовку і встановивши температуру 120-130 градусів приблизно на півгодини.
  3. Тепер займемося маринадом. Заливаємо в каструлю воду, додаємо спеції: цукор, корицю і лаврушку. Трохи поварив, всипаємо в посуд грибочки, тримаємо на плиті ще близько чверті години. Потім додаємо лимонну кислоту і залишаємо все на пару хвилин.
  4. Нарешті, розкладаємо гриби по банкам і заливши їх маринадом, укупориваем.

Ось і все, підберезники, мариновані на зиму, вже готові. Прибираємо банки в холодильник. Звичайно, недовгий термін зберігання консерви – це мінус. Але повірте, ця смачна закуска настільки, що зіпсуватися вона просто не встигне.

Рецепт маринованных подберезовиков на зиму в банках: заготовка грибов и приготовление с уксусом

Рецепт маринованих смажених підберезників

Це дивно, але консервують і смажені підберезники. Таку закуску можна сміливо використовувати для приготування різних страв: в якості начинки для пирогів, піци та іншої випічки, компонента всіляких паст і соусів і так далі. Однак, і як самостійне блюдо, смажені грибочки прикрасять собою будь-яке застілля.

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Кількість порцій: 20

Енергетична цінність

  • калорійність – 85.73 ккал;
  • білки – 2.06 г;
  • жири – 6.7 м;
  • вуглеводи – 4.38 р.

Інгредієнти

  • підберезники – 2 кг;
  • цибуля ріпчаста – 4 шт.;
  • перець чорний мелений – 1 ч. л.;
  • сіль велика – за смаком;
  • оцет столовий 9% – 4 ст. л.;
  • масло рослинне – 150 мл

Рецепт маринованных подберезовиков на зиму в банках: заготовка грибов и приготовление с уксусом

Покрокове приготування

  1. Насамперед, природно, перебираємо, промиваємо і відварюємо гриби протягом близько 20 хвилин. Головне — не забувати знімати утворюється в процесі цього пінку, а її буде багато.
  2. Поки гриби варяться, стерилізуємо тару: у киплячу воду закидаємо кришки, а банки тримаємо над парою.
  3. Відварені підберезники перекладаємо в друшляк. Потім гриби потрібно нарізати і обсмажити, поки не утворюється красива корочка.
  4. Лук очищаємо, шаткуємо на півкільця і пасеруємо в окремій сковорідці. Потім додаємо до нього гриби, солимо перчимо і даємо потомитися на слабкому вогні близько 15 хв.
  5. Розфасовуємо все приготованим ємкостей. Зверху заливаємо олією, яке залишилося на сковороді, додаємо трохи оцту (приблизно по 3 ч. л. в кожну банку).

От і все. Смажені підберезники на зиму готові. Залишилося лише закатати кришки і перенести консерви у прохолодне місце.

Порада: підберезники на зиму можна не тільки маринувати, але і заморожувати. Так заготовляють і відварні, смажені гриби. Відмінно підійдуть в якості тари порційні пластикові контейнери, спеціальні пакети з зіп-застібкою або звичайні поліетиленові.

Рецепт маринованных подберезовиков на зиму в банках: заготовка грибов и приготовление с уксусом
Виявилося, як просто можна заготовити на зиму таку чудову закуску, як мариновані підберезники. Тільки потрібно уважніше ставитися до процесу приготування, використовувати опис і фото. Нерідкі випадки отруєння грибами. Тому важливо простежити, щоб у ваш кошик не затесався який-небудь неїстівний отруйний примірник, але часто тільки перегляду картинок недостатньо, щоб убезпечити себе. Ну, і звичайно ж, особливу увагу потрібно приділити термообробці та чищення підберезників.

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Рецепт маринованных подберезовиков на зиму в банках: заготовка грибов и приготовление с уксусом

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: