Салат на зиму: огірки, помідори, перець, морква, цибуля

Як тільки ви нарежете салат зі свіжих овочів – помідорів, огірків, солодкого перцю, цибулі, то відразу з’являється нестримне бажання з’їсти все до останнього шматочка. На жаль, взимку такого задоволення доставити собі не можна. Але господині вийшли з положення, створивши десятки рецептів консервування різноманітних овочевих салатів, які відрізняються комбінаціями інгредієнтів і способами заготівлі. Ми вибрали для вас кілька найпростіших, цікавих і смачних – спробуйте, не пошкодуєте!

Салат на зиму: огурцы, помидоры, перец, морковь, лук

Салат на зиму з помідорів, огірків, перцю та цибулі на зиму, шарами

Завдяки особливому способу укладання овочів в банку, вони зберігають свою форму і виглядають дуже привабливо. Перемішати таку закуску можна безпосередньо перед подачею на стіл.

Порада: оцет в рецепті іноді замінюють лимонною кислотою – на 1 л води потрібно 2 чайні ложки порошку.

Інгредієнти

  • помідори 1,5 кг
  • солодкий перець 1,5 кг
  • огірки 1,5 кг
  • цибуля 1,5 кг
  • чорний перець-горошок 10 шт.
  • оцет 9% 150 мл
  • вода 1 л
  • цукор 40 г
  • сіль 20 г

На порцію

Калорії: 25 ккал

Білки: 0.9 м

Жири: 0 м

Вуглеводи: 5.3 г

Кроки 1 годину. 20 хв. Відео-рецепт

  • Салат на зиму: огурцы, помидоры, перец, морковь, лук

    Стерилізуйте банки. Краще всього використовувати літрові або 650-грамові. Ретельно вимийте їх водою з миючим засобом або харчовою содою, промийте і поставте в духовку при 150 градусах на 15 хвилин.

  • Салат на зиму: огурцы, помидоры, перец, морковь, лук

    Добре промийте всі овочі і розкладіть на столі на рушниках, щоб обсушити. До речі, для салату вони підійдуть будь-які: зіпсовані, різної форми, трохи перезрілі. Щоправда, останнє не поширюється на томати: якщо плоди будуть надто стиглими, то перетворяться на кашу.

  • Салат на зиму: огурцы, помидоры, перец, морковь, лук

    Огірки поріжте кружальцями. Обов’язково пробуйте частина, яка кріпилася до стебла, тому що вона часто може гірчити.

  • Салат на зиму: огурцы, помидоры, перец, морковь, лук

    У помідорів видалити щільну частину біля місця кріплення плодоніжки і наріжте їх невеликими шматочками однакового розміру.

  • Салат на зиму: огурцы, помидоры, перец, морковь, лук

    Цибулю очистіть від лушпиння і нашаткуйте кільцями не занадто тонко. У товщину вони повинні бути 3-5 мм.

  • Салат на зиму: огурцы, помидоры, перец, морковь, лук

    У солодкого перцю видаліть хвостик, серцевину з насінням і перетинки. Поріжте його на тонкі довгі скибочки.

  • Салат на зиму: огурцы, помидоры, перец, морковь, лук

    На дно банок киньте по кілька горошин чорного перцю і викладіть салат шарами: спочатку огірки, потім помідори, цибулю і болгарський перець, поки не заповніть ємність доверху. Шари можна робити тонкими і повторювати, а можна викласти всі овочі по одному товстому шару.

  • Салат на зиму: огурцы, помидоры, перец, морковь, лук

    Приготуйте маринад. Закип’ятіть воду, всипте сіль і цукор. Поваріть хвилин 5, потім влийте оцет і зніміть з плити. Відразу ж залийте маринадом салат в банках.

  • Салат на зиму: огурцы, помидоры, перец, морковь, лук

    Дно глибокої каструлі застеліть махровим рушником. Викладіть в неї баночки з салатом і наберіть воду по “плечики” ємностей. Накрийте заготовки кришками і поставте затискачі або щось важке зверху. Надішліть посуд на плиту і стерилізують консервацію з моменту початку кипіння 15 хвилин.

  • Салат на зиму: огурцы, помидоры, перец, морковь, лук

    Вийміть банки з окропу і закатайте. Перекиньте догори дном і укутайте. Коли салат охолоне, перенесіть заготовки в прохолодне місце, куди не потрапляє сонячне світло, де вони зберігатимуться до того як потрібні.

Порада: цей рецепт, ви можете урізноманітнити, якщо додасте, наприклад, один-два шари нарубаної зелені петрушки, або кілька шматочків пекучого перцю, або подрібнений зубок часнику. Також дуже смачно поєднання з нашаткованої свіжою капустою – це ще один популярний варіант консервації.

Салат з огірків, помідорів, перцю, цибулі, моркви без стерилізації

Ця закуска робиться значно простіше, тому що не вимагає варіння маринаду. Всі овочі готуються у власному соку.

Салат на зиму: огурцы, помидоры, перец, морковь, лук

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 30

Енергетична цінність продукту

  • білки – 0.9 г;
  • жири – 3.3 г;
  • вуглеводи – 4.7 м;
  • калорійність – 52 ккал.

Інгредієнти

  • помідори – 1 кг;
  • огірки – 1 кг;
  • перець солодкий – 500 г;
  • ріпчаста цибуля – 150 г;
  • морква – 150 г;
  • часник – 50 р;
  • соняшникова олія – 100 мл;
  • оцет 9% – 60 мл;
  • мелений чорний перець – за смаком;
  • сіль – 40 р.

Процес приготування

  1. Вимийте помідори, виріжте місця, де кріпилася плодоніжка, і нарубаєте кожен томат на 6 часточок. Якщо овочі великі, то на більшу кількість.
  2. Солодкий перець теж промийте, видаліть насіння і перегородки. Поріжте його на півкільця товщиною близько полусантиметра.
  3. Почистіть моркву, наріжте її тонкими кружечками поперечно. Якщо коренеплід попався великий, то ріжте спочатку уздовж навпіл, а після вже пластинками.
  4. Зніміть з лушпиння цибулі, нарубаєте його півкільцями, не дуже тонко.
  5. Огірки вимийте, наріжте кружальцями або півколами приблизно такої ж товщини, як і цибуля. Обов’язково пробуйте місця біля хвостика на наявність гіркоти.
  6. Огірки, помідори, перець, морква, цибуля змішайте у великій емальованій каструлі або в казані, посоліть і полийте олією. Залиште сполучені інгредієнти на півгодини, щоб овочі пустили сік.
  7. Після цього поставте ємність з салатом на плиту на повільний вогонь. Як тільки вміст почне кипіти, засічіть час, і варіть півгодини, періодично акуратно помішуючи. Видавіть часник в приготоване блюдо і поваріть ще 5 хвилин.
  8. Додайте в салат оцет і зніміть з плити. Тут же розкладіть по стерилізованим банкам і залийте що виділився в процесі варіння соком. Загорніть ємності, перекиньте догори дном і укутайте теплою ковдрою. Після повного охолодження приберіть заготовки в льох.

Важливо: не додавайте в салат йодовану сіль. У домашньої консервації вона здатна спровокувати процеси бродіння, і заготовка буде зіпсована. Використовуйте тільки звичайну кухонну сіль.

Салат на зиму: огурцы, помидоры, перец, морковь, лук

Звичайно, за смаком ці салати відрізняються від свіжих літніх, але все-таки частинку тепла і величезна кількість вітамінів вони зберігають. Їх можна подавати до вечері в якості готової закуски, або доповнювати новими інгредієнтами – приміром, свіжою зеленню, зеленим горошком і т. д. Так що закочуйте побільше такого яскравого, корисного “асорті” і насолоджуйтесь! Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: