Салати з баклажанів на зиму – найсмачніші рецепти з фото, без стерилізації

Баклажани, або як їх ще називають у південних районах «синенькі», міцно увійшли в наш раціон. Яких тільки страв з них не готують: салати і закуски, пюре і рагу. Звичайно, справа не обходиться і без заготовок на зиму. Оскільки баклажани поєднуються з овочами, то і рецептів смачних заготовок існує безліч, які в зимовий період урізноманітнюють меню і дозволять відчути смак минулого літа.

Салати з баклажанів на зиму — смачні рецепти

Салати з баклажанів на зиму — це такий вид домашніх заготовок, коли в одній ємності гаситься кілька видів овочів з додаванням прянощів або зелені. Потім гарячий салат розливають по стерилізованим баночках і закочують кришками. При правильно підібраному складі компонентів збагачується смакова гамма заготовок, їх вітамінний і мікроелементний склад.

Такі запаси салатів не тільки урізноманітнюють наш раціон харчування, вони дуже зручні для сучасної сверхзанятой господині, так як для приготування цих страв не потрібно багато часу. Вони готуються без стерилізації, а зберігаються протягом року.

З квасолею

Салаты из баклажанов на зиму - самые вкусные рецепты с фото, без стерилизации

Заготовити салат з квасолею і баклажанами на зиму досить просто. Поєднання апетитних овочів робить закуску дуже ситна і смачна. Він відмінно зберігається не тільки у погребі, але і в квартирі при кімнатній температурі.

Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • Баклажани і помідори беруться в рівних пропорціях по 1,5 кг,
  • Цибулю і солодкий перець також в рівних частках по 500 гр,
  • Червона квасоля – 0,3 кг,
  • Сіль – 1 ст. л.,
  • Цукровий пісок – 3 ст. л.,
  • Столовий оцет – 3 ст. л.,
  • Масло рослинне — 200 г

Попередньо потрібно покласти квасолю в холодну воду і залишити на 24 години, а потім відварити до готовності.

Томати ошпарюємо окропом, знімаємо з них шкірку і пропускаємо через м’ясорубку. Очищаємо від насіння болгарський перець, цибулю ріжемо півкільцями, а баклажани ріжемо кубиками.

Перекручені томати поміщаємо в каструлю, додаємо олію і варимо на слабкому вогні.

Потім всі підготовлені овочі покласти в каструлю з помідорами і варимо протягом півгодини. Солимо, додаємо цукор і оцет. Продовжуємо варити протягом 10 хвилин.

Готуємо баночки, стерилізуємо і розкладаємо ще гарячий салат. Не забудьте, що консерви потрібно укутати і дати охолонути перед тим, як прибирати на зберігання.

З рисом

Салаты из баклажанов на зиму - самые вкусные рецепты с фото, без стерилизации

Салат з баклажанів на зиму з рисом теж дуже смачний і пікантний. Його з успіхом можна використовувати і як холодну закуску, і як гарнір для м’яса або курки.

Необхідні інгредієнти:

  • Очищені баклажани – 0,5 кг,
  • Помідори – 300 г,
  • Моркву і болгарський перець — по 250 г,
  • Ріпчаста цибуля – 3 великі головки,
  • Пропарений рис – 2 повних склянки,
  • Вода і рослинне масло – 1 склянку,
  • Сіль – 10 р,
  • Цукор – 100 г,
  • Оцет – 50 г,
  • Лаврові листочки – 5 шт.
Читайте також:  Варення з інжиру - користь і шкода, рецепти на зиму

Баклажани необхідно нарізати соломкою, підсолити і залишити на півгодини, щоб позбутися гіркоти, після цього дати накопиченої рідини стекти і обсушити серветкою.

Всі овочі нашаткувати тонкою соломкою. У каструлю з товстими стінами налити воду, масло, рис та овочі. Після закипання, варити півгодини на слабкому вогні, помішуючи.

Після чого посолити, додати цукор, оцет і лавровий лист і варити ще п’ять хвилин. Потім розкласти по стерилізованим баночках і укутати в ковдру.

Зберігати можна протягом року, але зазвичай він закінчується набагато швидше. Тому досвідчені господині рекомендують його готувати як можна більше.

Салат «Десятка»

Салаты из баклажанов на зиму - самые вкусные рецепты с фото, без стерилизации

За словами любителів баклажанів і взагалі овочів, салат «Десятка» користується популярністю. Він виходить таким апетитним, з насиченим смаком, що з’їдається часом до настання зими.

Свою назву він отримав з-за кількості овочів, яких беруть по 10 штук.

Для виготовлення цієї страви вам потрібно підготувати:

  • 10 великих плодів баклажана (ріжемо тонкими кружечками),
  • 10 великих плодів болгарського перцю (їх розрізаємо на 4 частини),
  • 10 головок цибулі середнього розміру (шаткуємо півкільцями),
  • 10 коренеплодів моркви середнього розміру (ріжемо кружальцями),
  • 10 середніх томатів (ріжемо на 6-8 частин),
  • Цукор – 120 г,
  • Сіль – 40 г,
  • Оцет – 100 г,
  • Пісне масло – 200 г,

Перець гострий, перець чорний і червоний, якщо хочете, щоб страва була гостріше.

Для початку вимийте і поріжте всі овочі. Потім укладаємо їх шар за шаром у велику каструлю з широким дном: морква, баклажани, болгарський перець, цибуля, помідори.

Тепер додаємо спеції, олію, оцет. Ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння, після зменшуємо вогонь до мінімуму на 10 хвилин, а потім поступово збільшуємо вогонь до середнього і тушкуємо овочі ще 30 хвилин.

Поки овочі готуються, готуємо банки: миємо і стерилізуємо. Перекладати салат в баночки намагаємося, не перемішуючи, щоб він і там вийшов листковим.

Зберігаємо в прохолодному місці і відкриваємо у міру потреби.

Салат «Четверочка»

Салаты из баклажанов на зиму - самые вкусные рецепты с фото, без стерилизации

Коли до вечері холодною зимою відкриваєш баночку салату з баклажанів з перцем і помідорами, то мимоволі радієш тому, що якийсь чоловік придумав спосіб закочувати овочі і зберігати їх про запас.

Такий салат з чотирьох видів овочів ідеальне доповнення і до вечері, і до обіду.

Для приготування потрібно:

  • Баклажани – 400 кг,
  • Перець солодкий – 400 г,
  • Помідори – 400 р,
  • Цибуля — 400 г,
  • Рослинна олія – 100 г,
  • Сіль – 10 р,
  • Цукор — 15 г,
  • Оцет — 2 ст. л (9%)

Якщо плоди баклажанів дуже великі, то ріжемо їх спочатку уздовж навпіл, а потім півкільцями, приблизно, 5-6 мм. Дрібні плоди можна нарізати кружальцями. Потім протягом півгодини вимочити фіолетові плоди в солоній воді і ретельно промити.

Солодкий перець миємо, чистимо, а потім ріжемо соломкою, а цибулю шаткуємо півкільцями. Помідори ріжемо довільно маленькими шматочками.

У великий казан кладемо всі заготовлені овочі, додаємо до них сіль, цукор, олію і акуратно перемішуємо.

Ставимо казан на вогонь, даємо закипіти, а потім, постійно помішуючи до тих пір, поки помідори не випустять сік, після чого зменшити вогонь до мінімуму і залишити так на 30 хвилин.

Читайте також:  Компот з яблук з апельсином на зиму на 3 літрову банку - рецепт з фото

Не забудьте закрити кришкою для кращого томління овочів. Обов’язково спробуйте на смак салат, додайте оцет і залиште ще на п’ять хвилин, після чого салат можна розфасовувати по підготовленим баночках.

Салат «Пятерочка» — відео

З баклажанів і кабачків в мультиварці

Салаты из баклажанов на зиму - самые вкусные рецепты с фото, без стерилизации

Заготівля салату з баклажанів і кабачків виходить дуже смачною, пікантною і ароматною. Готується вона в мультиварці.

Така закуска стала дуже популярною заготівлею на зиму в багатьох сім’ях, завдяки доступним інгредієнтів.

Для його приготування візьміть:

  • кабачки і баклажани в рівних частках по 0,5 кг.
  • Візьміть стільки ж моркви, болгарського перцю та томатів -0,7 кг.
  • Крім цього, вам знадобиться часник – 60 г, якщо любите гострий смак, то візьміть 100 р. Вага всіх овочів дано в очищеному вигляді.

Для приготування маринаду вам знадобиться:

  • 150 р олії (без запаху),
  • 50 г столового оцту (9%),
  • 100 г цукру,
  • 50 г солі.

Всі підготовлені овочі вимити, очистити і висушити паперовими рушниками. Баклажани чистити не треба, а всі інші овочі чистимо і ріжемо дрібними шматочками.

У великій каструлі змішати інгредієнти для маринаду і дати йому закипіти. Стежте, щоб сіль і цукор повністю розчинилися.

У ємність мультиварки скласти всі овочі, вилити маринад і поставити режим «Гасіння» на 15 хвилин. Потім відкрити кришку, все ретельно перемішати і знову включити цей режим на 30 хвилин.

Як бачите, приготувати цей салатик зовсім не складно, а смак вас приємно здивує. Його можна їсти відразу ж після приготування, а можна закатати в банки і залишити на зиму.

А також його можна додавати взимку в супчик, і у вас вийде абсолютно дивовижний смак.

Салат «Бакат»

Салаты из баклажанов на зиму - самые вкусные рецепты с фото, без стерилизации

Овочевий салат «Бакат» часто готують в Одесі, оскільки там дуже поважають рецепти з «синенькими». Але і нашим хазяєчкам він також полюбився, так як не вимагає багато часу на приготування. Салат виходить ароматним, гостреньким і дуже смачним.

Необхідні інгредієнти:

  • Баклажани і помідори беремо в рівних частках за 1 кг,
  • Болгарський перець – 0,5 кг,
  • Ріпчаста цибуля – 0,25 кг,
  • Часник – 1 невелика головка,
  • Петрушка – 1 пучок,
  • 1 стручок гіркого перцю,
  • Сіль – 25 г,
  • Цукор – 75 г,
  • Пісне масло – 150 г,
  • Оцет – 50 р.

Баклажани ріжемо кубиками, моркву ріжемо тоненькими кружечками, перець смужками, помідори ошпарюємо окропом, знімаємо з них шкірку і пропускаємо через м’ясорубку разом з гірким перцем і часником.

Отриманий сік виливаємо у велику товстостінну каструлю, туди ж висипаємо дрібно нарізану петрушку і доводимо до кипіння. Сюди ж висипаємо сіль, цукор, масло і оцет. Знову кип’ятимо і викладаємо всі підготовлені овочі.

Якщо помідори недостатньо зрілі і не дають багато соку, то можна додати 100 г томатного соку і все перемішати. Гасити салат під кришкою на повільному вогні приблизно 45 хвилин.

Потім його можна розкласти по заготовленим баночках і залишити зберігатися в прохолодному місці.

Простий рецепт з часником і гірким перцем

Салаты из баклажанов на зиму - самые вкусные рецепты с фото, без стерилизации

Якщо ви любите баклажани і гостру кухню, то підготуйте смачну закуску з улюблених овочів.

Читайте також:  Як приготувати хрусткі малосольні огірки будинку з холодним розсолом

Вам потрібно підготувати:

  • Баклажани – 5 кг,
  • Часник – 300 г,
  • 1-2 стручки гіркого перцю,
  • Сіль – 100 р,
  • Оцет (винний або рисовий) – 0,5 л,
  • Масло рослинне – 200 р.

Приготовлені плоди поріжте півкільцями, посипте сіллю і залиште на 1 годину, щоб з них вийшла вся гіркота. Після цього промийте, висушіть і поставте в каструлю з водою, туди ж додайте оцет і проваріть 15 хвилин.

Приготуйте заправку з олії, солі і нарізаного гіркого перцю. Для цього часник і перець треба почистити і потовкти або натерти на дрібній тертці.

Баклажани відкиньте на друшляк і дайте воді гарненько стекти. Після цього змішайте заправку з овочами, розкладіть по стерилізованим банкам і закатайте. Гостра, ароматна, піднімає апетит закуска готова!

З базиліком

Салаты из баклажанов на зиму - самые вкусные рецепты с фото, без стерилизации

Смачний салат можна приготувати з баклажанів, помідорів і базиліка. Ця пряність не тільки покращує смак заготовки, але і надає їй пікантності.

Необхідні інгредієнти:

  • баклажани — 3 кг
  • солодкий червоний перець — 500 гр
  • 2 жовтих або оранжевих помідора
  • половина стручка гострого перцю
  • часник — 5 зубчиків
  • 1 ст. л. сухого базиліка (без верху) або 1 пучок свіжого базиліка
  • 100 мл рослинного масла
  • 1 ст. л. солі
  • 2 ст. л. цукру
  • столовий оцет 50 гр (9%)

Баклажани вимийте і наріжте великими півкільцями, злегка присипте сіллю і залиште на 20 хвилин. Після чого сполосніть водою, обсушіть і обсмажте на соняшниковій олії (50 мл) до напівготовності.

Помідори, гіркий перець, солодкий перець і часник подрібніть в блендері. Вилийте овочевий сік у ємність для варіння, додайте рослинне масло, сіль, цукор, оцет. Потім масу поставте на плиту і доведіть до кипіння.

У гарячий соус викладіть баклажани і тушкуйте 10 хвилин. Потім додайте базилік, перемішайте, потім ще 3 хвилини і зніміть з плити.

Стерилізовані банки заповніть баклажанами і залийте соусом. Закрутіть герметично кришки, укутайте і залиште остигати під пледом.

Салат з баклажанів на зиму по-татарськи: відео

Поради по приготуванню

  1. Для приготування салату вибираємо стиглі здорові плоди без коричневих плям, з білою серцевиною. Помилково думають, що в консерви можна класти трохи зіпсовані овочі. Якщо ви хочете, щоб заготовки зберігалися не менше року, вибирайте тільки стиглі плоди.
  2. Салати краще не поміщати у великі банки: найзручніша для них тара -0,5-0,7 л. Зазвичай такий ємності вистачає на вечерю.
  3. Подбайте про те, щоб у вас все було під рукою: друшляк або сито, казан і велика каструля для стерилізації, машинка для закачування. Хоча, салати зручніше влаштовувати в баночки з закручуються кришками.
  4. Багатьом недосвідченим господаркам здається, що консервування овочів на зиму – процес трудомісткий і дуже складний. Але так здається тільки на перший погляд. А якщо у вас на кухні є такі «помічниці», як мультиварка, пароварка або кухонний комбайн, то приготувати будь-які консерви дуже просто і досить швидко.

Смачні та корисні овочі, заготовлені у вигляді салатів ви зможете їсти всю довгу зиму, а також пригощати рідних та близьких. Адже вони приготовані з душею власними руками.

Вдалих заготовок і приємного апетиту!

DvaGusya