Сливове повидло – рецепт на зиму, як приготувати

Холодними зимовими вечорами іноді так хочеться ароматного теплого чаю з духовою випічкою або млинцями з солодким повидлом. Простий і швидкий рецепт повидла зі слив на зиму користується у багатьох господинь великим попитом. Кисло-солодке ласощі стане чудовою начинкою для пирогів і пиріжків, а також цукрових закускою до свіжого хліба з маслом. Переглянувши в інтернеті рецепти з фото, можете переконатися, що сливове повидло виходить красивим, густим і дуже апетитним.

Перед початком приготування потрібно вибрати фрукт. Для зимової закачування знадобляться стиглі, досить міцні сливи будь-якого сорту. Для того щоб зробити ласощі ще смачніше, можна додати трохи кориці або мускатного горіха.

Рецепт повидла зі слив

Сливовое повидло - рецепт на зиму, как приготовить

Інгредієнти

  • свіжі сливи 1 кг
  • білий цукор 600 г
  • дистильована вода 1 л

На порцію

Калорії: 288 ккал

Білки: 0.4 г

Жири: 0.3 г

Вуглеводи: 74.2 р

Кроки 1 годину. 30 хв. Відео-рецепт

  • Сливовое повидло - рецепт на зиму, как приготовить

    Необхідно підготувати посуд, в якій ви будете влаштовувати повидло. Банки і кришки вимити содою і обдати окропом.

  • Сливовое повидло - рецепт на зиму, как приготовить

    Сливи ретельно миємо під проточною прохолодною водою. Очищаємо від хвостиків і іншого сміття, наприклад, засохлих листочків. Нестиглі або згнилі фрукти – викидаємо. Звільняємо сливи від кісточок.

  • Сливовое повидло - рецепт на зиму, как приготовить

    Наливаємо в окрему каструлю 1 літр води. Ставимо на газ, доводимо до кипіння. У відео-рецепті варіант приготування повидла без води. Кладемо у вируючу воду очищені і вимиті плоди. Варимо на сильному вогні 7-10 хвилин.

  • Сливовое повидло - рецепт на зиму, как приготовить

    Зливаємо рідину. Фруктам даємо охолонути. Протираємо їх через дрібне сито, так, щоб шкіра залишилася у вас в руках, а жовта м’якоть – в тарілці.

  • Сливовое повидло - рецепт на зиму, как приготовить

    Сливову масу викладаємо в каструлю і знову ставимо на вогонь. Постійно помішуючи, доводимо до кипіння. Через 10 хвилин після закипання порціями додаємо цукор. Уварюємо повидло до готовності ще третину години.

  • Сливовое повидло - рецепт на зиму, как приготовить

    Вимикаємо газ, розливаємо по банках і закатуємо. Не перевертаємо. Після охолодження прибираємо ласощі в підвал або в холодильник.

Рецепт повидла з чорносливу

Чорнослив – це особливий сорт сливи, вирощений спеціально для сушіння. Його плоди дуже корисні і мають приємний кисло-солодкий смак та ароматний запах. Він відмінно підходить для зимових заготовок. Повидло з цих сухофруктів виходить густим, злегка терпким і кисленьким.

Так як сам чорнослив багатий вітамінами А, С, РР, Е, В, а також корисними речовинами, такими, як мідь, залізо, магній, фосфор і безліч інших його рекомендовано вживати людям, що страждають серцево-судинними захворюваннями, вегетосудинною дистонією, а також погано бачить.

Сливовое повидло - рецепт на зиму, как приготовить

Кількість порцій: 60

Час приготування: 1 ч. 40 хв.

Енергетична цінність

На 100 грам готового продукту:

  • калорійність – 263.6 ккал;
  • білки – 1.32 г;
  • жири – 0.75 м;
  • вуглеводи – 66.8 р.

Інгредієнти

  • чорнослив – 1 кг;
  • білий цукор – 100 г;
  • лимон – 1 шт.;
  • кориця, ванілін – 0.5 десертної ложки;
  • вода – 1 л.

Покрокове приготування

  1. Чорнослив ретельно вимити в теплій воді. Очистити від хвостиків. Витягнути кісточки.
  2. Викласти сухофрукти на рушник і дати їм висохнути.
  3. У каструлю налити воду, додати туди чорнослив. Поставити на плиту і кип’ятити до повного розварювання.
  4. Вимкнути вогонь, злити воду. Дати чорносливу охолонути 10 хвилин.
  5. Протерти злегка остиглі сухофрукти через сито. Можна використовувати для цього і м’ясорубку.
  6. Вийшло фруктове пюре знову помістити в каструлю. Додати цукор і півсклянки води. Поставити на вогонь.
  7. Варити на середньому вогні до загусання. Перед тим як вимкнути додати в солодку масу цедру лимона, корицю або ванілін.
  8. Готову заготовку розлити по заздалегідь простерилизованным банкам. Закатати. Після охолодження закачування перенести в прохолодне місце.

Порада: якщо у вас немає часу для приготування повидла, можете використовувати мультиварку на режимі “Гасіння”. Ще один варіант – рецепт варення-п’ятихвилинки. У такому разі десерт вийде не такий густий, але не менш смачний.

Повидло з чорносливу в зимовий період відмінно піднімає імунітет, сприяє підняттю настрою і покращує загальний стан організму. При вживанні чорносливу піднімається працездатність, зникає відчуття втоми, поліпшується травлення. До того ж фахівцями доведено, що такі десерти, як фруктові повидла відмінно підвищують стресостійкість.

Пряне сливове повидло – рецепт для мультиварки

Кількість порцій: 80

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Енергетична цінність

На 100 грам готового продукту:

  • калорійність – 411.6 ккал;
  • білки – 0.8 м;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 102.1 р.

Інгредієнти

  • сливи – 1.5 кг;
  • гвоздика – 3 шт.;
  • кориця – 5 г;
  • цукровий пісок – 1.5 кг.

Покрокове приготування

  1. Ретельно відібрані стиглі, соковиті і пружні фрукти старанно промийте під струменем проточної, висушіть їх паперовими рушниками і, розрізавши кожен плід на дві рівні половини, вилучіть кісточки.
  2. Підготовлені сливи перекладіть в ємність мультиварки, не доливаючи туди води, закрийте кришку приладу (клапан повинен бути в положенні «Закрито»), виставте режим «Гасіння» на 15 хвилин і дочекайтеся сигналу про завершення програми, після чого отройте кришку.
  3. Пропарені плоди разом з утворився соком перетріть крізь густе кулінарне сито з дрібними отворами і поверніть отриману пюреобразную масу назад в електроприлад.
  4. Введіть туди ж цукрові кристали, мелену корицю і кілька бутонів гвоздики, прикрийте кришку мультиварки, залишивши клапан на цей раз у відкритому стані, і готуйте повидло на режимі «Гасіння» ще 20 хвилин.
  5. Через третину години добряче розмішайте одержаний десерт, дбайливо розкладіть його по заздалегідь пропаренным і висушеним ємкостей і щільно укупорьте прокип’яченими гвинтовими кришками. Остудіть повидло при кімнатній температурі і приберіть в холодильник або льох на зберігання.

Дуже смачне повидло зі слив в духовці

Кількість порцій: 65

Час приготування: 3 години 35 хвилин

Енергетична цінність

На 100 грам готового продукту:

  • калорійність – 323.5 ккал;
  • білки – 0.9 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 80 р.

Інгредієнти

  • сливи – 1.5 кг;
  • вода – 75 мл;
  • цукровий пісок – 900 р.

Покрокове приготування

  1. Вимиті і висушені вершки акуратно звільнити від кісточок, наріжте їх невеликими довільними скибочками, а вилучені ядра расфасуйте за своєрідним марлевих мішечках (по 5 штук у кожний).
  2. На дно форми для запікання налити необхідну кількість води, потім перемістіть туди подрібнену фруктову м’якоть і розкладіть по всьому периметру мішечки з кісточками.
  3. Надішліть посуд в духову шафу, виставте на термостаті значення в 150℃ і залиште десерт готуватися протягом 1.5 годин.
  4. Через півтори години акуратно перекладіть плоди в об’ємну миску і перемішайте їх з цукровим піском, а мішечки з кісточками викиньте у відро для сміття – вони більше не знадобляться.
  5. Сливову масу перекладіть в чисту, выстеленную пергаментним папером форму для випікання і поверніть її назад в духовку. Упаривайте ваше повидло до повної готовності близько 75 – 90 хвилин при 150 ° с.
  6. Готову ласощі обережно вийміть з форми, за допомогою гострого ножа наріжте зручними для вас шматочками (це можуть бути кубики або прямокутники) і розкладіть по обеззараженным баночках. Склотару відразу ж укупорьте стерильними закрутками і заберіть в комору або підвал на зберігання.

Сливове повидло без кісточок на зиму

Кількість порцій: 70

Час приготування: 2 години 10 хвилин

Енергетична цінність

На 100 грам готового продукту:

  • калорійність – 0.9 ккал;
  • білки – 0 г;
  • жири – 91.9 г;
  • вуглеводи – 371.1 р.

Інгредієнти

  • сливи – 1.5 кг;
  • цукровий пісок – 1.15 кг;
  • лимонна кислота – 5 р.

Покрокове приготування

  1. Фрукти, як завжди, старанно обмийте у прохолодній воді, перемістіть у велику емальовану миску або таз для варіння конфітюрів, залийте їх водою і доведіть на тихому полум’я до скипання – це необхідно для того, щоб відійшла від плодів шкірка.
  2. Слідом за цим злийте всю рідину (вона більше не знадобиться, тому можете використовувати її на свій розсуд), злегка остудіть сливи при кімнатній температурі, видалити всі кісточки і шкірки і перебити м’якоть в блендері до однорідної консистенції.
  3. Фруктове пюре поверніть назад в посуд для варіння, засипте його зазначеною в рецептурі кількістю цукрових кристалів і відправте на самий повільний вогонь. Уваривайте повидло протягом двох з половиною – трьох годин до потрібної вам густоти, періодично помішуючи масу дерев’яною лопаткою і знімаючи з поверхні пінку.
  4. Приблизно за 5 хвилин до готовності десерту введіть в нього лимонку, ретельно вимісіть, щоб вона повністю розчинилася, і знімайте ласощі з плити.
  5. Кипляче ласощі акуратно расфасуйте у підготовлену стерильну склотару, загорніть за допомогою ключа для консервації бляшанками і остудіть звичним способом під чимось теплим.

Густе закарпатське повидло зі слив без додавання цукру

Кількість порцій: 15

Час приготування: 5 годин 15 хвилин

Енергетична цінність

На 100 грам готового продукту:

  • калорійність – 214 ккал;
  • білки – 4 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 49.5 р.

Інгредієнти

  • сливи – 1.5 кг.

Покрокове приготування

  1. Плоди слив старанно обмийте під струменем проточної струменя, вилучіть всі кісточки, розрізавши фрукти навпіл, виріжте всі зіпсовані місця.
  2. Підготовлені сливи засипте в велику ємність для варіння десерту і томіть їх на невеликому полум’ї близько півтора – двох годин після початку бурління, час від часу помішуючи суміш дерев’яною ложкою (однак перестаратися не варто, рідини на цьому етапі готування досить багато і ласощі не пригорає).
  3. По закінченні вказаного часу приберіть кухонне начиння з плити і залиште майбутнє повидло настоюватися приблизно на одну добу.
  4. На наступний день знову переставте посуд зі сливами на тихий вогонь, дочекайтеся появи перших бульбашок і засічіть приблизно 1 – 1.5 години, на цей раз заважаючи ласощі інтенсивніше і частіше. Після чого знову дайте повидла «відпочити» добу.
  5. На третій, останній, день уваривайте десерт до бажаної вами консистенції протягом 30 – 60 хвилин, постійно заважаючи, так як ласощі вже досить густе.
  6. Готове сливове повидло по-закарпатськи повністю остудіть, потім розподіліть по чистим обеззараженным баночках, дочекайтеся, коли на поверхні з’явиться скориночка і, щільно закривши капроновими кришками, приберіть в підвал або основний відсік холодильника.

Незважаючи на те, що плоди піддається температурній обробці, вони зберігають свої корисні речовини. Сливове і черносливовое повидла стануть відмінним доповненням до домашнього чаювання. А якщо ви любите пекти пиріжки в духовці, то можете сміливо використовувати повидла для начинки.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: