Солянка грибна з капустою рецепт приготування на зиму

Восени настає гаряча пора для багатьох господинь по заготівлі овочів про запас. Кожен знає, яке задоволення отримуєш в холодний зимовий день, відкриваючи баночку овочевих консервів і вдихаючи аромати літа. Двічі це приємніше, якщо всі овочі вирощені на своєму городі, а гриби власноруч зібрані в лісі.

Солянка відома здавна, її рецепти можна знайти в старовинних кулінарних книгах. І капуста, і гриби чудово поєднуються за смаком, до того ж, це блюдо можна використовувати і як гарнір, і в якості холодної закуски, і для приготування перших страв. Сьогодні ми познайомимо вас з декількома найбільш улюбленими рецептами цього смачного страви, і ви зможете вибрати для себе найбільш підходящий.

Грибна солянка з капустою — кращі рецепти на зиму

Грибну солянку люблять готувати на зиму багато хазяєчки. Адже це дуже смачне і ситне блюдо. яке прикрасить будь-який стіл. Основними інгредієнтами заготовки є свіжі овочі і гриби. А для додання пікантності та гостроти можна додати зелень, спеції, прянощі.

Рецепт без стерилізації

Солянка грибная с капустой рецепт приготовления на зиму

Це самий простий і легкий рецепт цього чудового блюда, який виручить вас при раптовому прихід гостей або просто коли захочеться побалувати домашніх чимось смачненьким.

Для виготовлення пікантною солянки береться капусти вдвічі більше, ніж грибів.

Інгредієнти:

  • 3 кг капусти,
  • 1,5 кг грибів,
  • По 0,5 кг цибулі та томатів,
  • Сіль і цукор потрібні за смаком,
  • Пісне масло – 200 гр.,
  • Столовий оцет – 40 гр.

Приготування:

  1. Очистіть підготовлені грибочки і відваріть їх до повної готовності,
  2. Потім відкиньте на сито або друшляк і трохи остудіть.
  3. Томати опустіть в гарячу воду на 2-3 хвилини, а потім вийміть, очистіть шкірку і покришіть дрібними шматочками.
  4. Цибулю наріжте тонкими півкільцями, а капусту кубиками або товстою соломкою.
  5. Візьміть великий казан з товстими стінками, помістіть в нього всі овочі і тушкуйте протягом години. По закінченню часу додайте гриби, всі спеції, оцет і тушкуйте ще хвилин 20.
  6. Підготуйте стерилізовані банки, спробуйте солянку і якщо ви любите гостріше і кисліше, то влийте в кожну баночку ще по чайній ложці оцту (винного) і розкладіть солянку по судинах.

Повністю остиглі консерви можна прибрати в прохолодне місце для зберігання.

Рецепт з фото покроково

Солянка грибная с капустой рецепт приготовления на зиму

Дуже смачна грибна солянка виходить з капустою і свіжими опеньками. Приготувати її не складно. Знадобиться традиційний набір овочів: капуста, морква, помідори і цибулю. Опеньки бажано брати великі, так солянка вийде соковитіше.

Кількість овочів і грибів розраховано на 3 баночки ємністю 0,5 л.

Інгредієнти:

  • Свіжі опеньки — 1200 кг.,
  • Цибуля червоний і білий (очищений) — 600 гр.,
  • Морква очищена — 600 гр.,
  • Капуста — 600 гр.,
  • Помідори — 600 гр.,
  • Соняшникова олія (без запаху) 250 гр.,
  • Сіль 1 ч. л. з гіркою
  • 1/4 ч. л. лимонної кислоти

Приготування:

  1. Капусту нашаткувати соломкою і викласти в глибоку ємність. Всипати лимонну кислоту, пом’яти і залишити на 2 години.
  2. Тим часом ретельно вимити і відварити опеньки протягом 30 хвилин. Солянка грибная с капустой рецепт приготовления на зиму Відкинути гриби на друшляк, щоб стекла вся вода. А потім прокрутити опеньки через м’ясорубку.
  3. Моркву і цибулю очистити. Солянка грибная с капустой рецепт приготовления на зимуПотім цибулю нарізати кубиками, моркву натерти на крупній тертці.
  4. Помідори розрізати на половинки, видалити плодоніжки. Солянка грибная с капустой рецепт приготовления на зимуПотім нарізати кубиками.
  5. У каструлю з товстим дном влити олію і нагріти. Викласти нарізану цибулю і пасерувати протягом 3 хвилин.Солянка грибная с капустой рецепт приготовления на зиму
  6. Потім додати моркву, перемішати і пасерувати ще 3 хвилини.Солянка грибная с капустой рецепт приготовления на зиму
  7. Викласти в каструлю капусту, ще раз перемішати. Тушкувати 5 хвилин.Солянка грибная с капустой рецепт приготовления на зиму
  8. Потім додати нарізані помідори, посолити, перешкодити і тушкувати протягом 1 години.Солянка грибная с капустой рецепт приготовления на зиму
  9. Після закінчення цього часу викласти опеньки і тушкувати ще 30 хвилин.Солянка грибная с капустой рецепт приготовления на зиму
  10. Готову грибну солянку в гарячому вигляді розкласти по стерилізованим баночках.Солянка грибная с капустой рецепт приготовления на зиму

Закрутити кришками і прибрати остигати під плед.

Грибна солянка без капусти

Якщо ви не любите капусту або хочете спробувати щось зовсім нове і незвичайне, то приготуйте солянку без капусти, тільки з грибів. Вона приємно здивує вас своїм ніжним і пікантним смаком.

Краще всього для цього рецепта підходять печериці або білі гриби.

Щоб приготувати цю страву, вам потрібно вибрати свіжі томати і гриби:

  • 1 кг томатів
  • 0,5 кг відварених грибів,
  • 1 велика головка цибулі,
  • Спеції: сіль і чорний перець горошком — за смаком,
  • Лавровий лист — при бажанні.

Чистимо та миємо гриби, а потім нарізаємо дуже тонкими пластинками і варимо 10 хвилин. Одночасно обсмажуємо цибулю до золотистого кольору.

Томати моєму, очищує від шкірки, і пропускаємо через м’ясорубку. Гриби відкидаємо на друшляк і змішуємо з смаженою цибулею.

Тепер всі овочі поміщаємо в одну посуд з товстими стінками і ставимо на повільний вогонь на півгодини. Після чого додаємо спеції і знову тушкуємо 5 хвилин.

Якщо любите солянку погостріше, то в кожну баночку додайте чорного або червоного перцю на кінчику ножа і перемішайте.

Готову солянку розкладаємо по стерилізованим банкам і закатуємо металевими кришками.

З перцем

Солянка грибная с капустой рецепт приготовления на зиму

В сезон збирання овочів, коли вони гарні якістю і дешеві, є сенс їх заготовити на зиму. Рецепт приготування солянки з капустою, грибами і перцем дуже простий, а на смак оригінальний. Заготівля зручна тим, що не займе у господині багато часу.

Для приготування цієї страви потрібно взяти:

  • Капусту і перець в різних частках за 1 кг,
  • Гриби – 2 кг,
  • Свіжих помідор – 2 кг,
  • Цибуля – 0.5 кг і стільки ж моркви.

Ще для приготування страви вам знадобиться сіль за смаком, столовий оцет – 100 г, чорний перець горошком і лавровий лист, а також, якщо ви любите гострий перець, то візьміть один стручок.

Приготування:

  1. Відварені гриби наріжте тонкою соломкою.
  2. Вимиті і очищені від шкірки помідори також наріжте соломкою.
  3. Всі інші овочі наріжте або поріжте соломкою.
  4. Підготовлені плоди складіть у велику каструлю, якщо замість помідорів ви хочете використовувати томатну пасту, додати в овочеву суміш і її.
  5. Посоліть і поперчіть овочеву масу і тушкуйте протягом 40 хвилин.
  6. Після цього додайте оцет і гострий перець, тушкуйте ще 5 хвилин.

Готову солянку розкладіть по заздалегідь підготовленим баночках, остудіть і приберіть в прохолодне місце.

З печерицями

Якщо ви не встигли чи не зуміли набрати лісових грибів, не турбуйтеся – можна приготувати солянку з печерицями, купленими в магазині.

Інгредієнти:

На 1 кг свіжої капусти, вам знадобиться:

  • 0,5 кг печериць
  • 300 гр. перцю
  • За однією крупкою голівки цибулі і моркви,
  • Трохи олії для смаження,
  • 3 ст. л. томатної пасти
  • Сіль і спеції за смаком.

Приготування:

  1. Капусту очистити від брудних листя і нарізати невеликими кубиками. Потім приготовлену капусту покласти в казан або гусятницю, додати рослинного масла і півсклянки води. Тушкувати протягом години до готовності.
  2. Порізати цибулю тонкими півкільцями, а моркву нашаткувати на великій тертці. Гриби нарізати тонкими пластинками.
  3. Пасерувати цибулю і моркву на сковороді, потім додати туди гриби і тушкувати протягом чверті години, після чого додати томатну пасту і спеції.
  4. За 10 хвилин до готовності капусти змішайте всі овочі в казані і потушкуйте. Не забудьте посолити і якщо любите гостре, то додайте столову ложку оцту.

Готову ікру можна їсти відразу ж гарячою, можна подати у вигляді холодної закуски, а можна закатати в банки і залишити на зиму.

З томатною пастою

Солянка грибная с капустой рецепт приготовления на зиму

Смачну солянку можна готувати не тільки з свіжих грибів, а також із заморожених. Тому якщо у вас зараз немає часу, відваріть і заморозьте гриби, а взимку приготуєте це смачне блюдо і побалуєте своїх домашніх. Тільки одна порада: готуйте відразу більше, оскільки ця страва дуже швидко з’їдається.

Вам знадобиться:

  • 1,5 кг відварених грибів (можна взяти різних, які у вас є в наявності),
  • 1,5 кг свіжої капусти,
  • По 0,5 кг ріпчастої цибулі і моркви,
  • 250 мл томатної пасти або соусу,
  • 2 ст. л. цукру з гіркою,
  • 2 ст. л. солі без гірки,
  • 70 гр. столового оцту (9%),
  • 250 мл олії.
  • Запашний перець — 4 горошини
  • 2 Лаврових аркуша

Приготування:

  1. Гриби ретельно миємо й відварюємо в підсоленій воді протягом 20 хвилин. Потім відкидаємо на друшляк і даємо стекти зайвій воді.
  2. Тонко шаткуємо капусту і цибулю. Моркву натираємо на крупній тертці або дрібно нарізаємо соломкою.
  3. Капусту обсмажуємо кілька хвилин у глибокому казані, потім накриваємо кришкою і залишаємо гаситися на повільному вогні.
  4. Тим часом обсмажуємо моркву з цибулею і додаємо в казан з капустою.
  5. Відварені гриби нарізаємо кубиками і також відправляємо в казан. Додаємо томатну пасту, спеції, лавровий лист, сіль, цукор. Перемішуємо і залишаємо гаситися на повільному вогні протягом години.
  6. В самому кінці готування додаємо оцет.

Відразу ж у гарячому вигляді розкладаємо по стерилізованим банкам, закатуємо кришками, закутуємо ковдрою і даємо повністю охолонути.

Правда, досвідчені господині вважають, що якщо взяти добре проварені гриби, то солянка відмінно зберігається протягом року, якщо тільки ви її раніше не з’їсте.

Солянка з грибами на зиму пальчики оближеш — відео

Поради по приготуванню грибний солянки

Солянка грибная с капустой рецепт приготовления на зиму

Виготовлення домашніх консервів вимагають особливих знань, які мають досвідчені господині, і якими охоче діляться з нами:

  • Одним з інгредієнтів солянки є гриби. Для цієї страви їх необхідно ретельно промити, а потім відварити в підсоленій воді до повної готовності, і тільки потім їх можна вживати для солянки. Гриби готові, якщо вони осіли на дно.
  • Найсмачніша, воістину делікатесна солянка виходить з білих грибів або підберезників. Але деякі відповідають, що краще всього брати для цієї страви лисички або опеньки, втім, навіть якщо покласти різні гриби, які ви змогли назбирати, то смак анітрохи не погіршиться.
  • Капусту краще вибирати тих сортів, які можуть довго зберігатися. Ретельно прибирайте зіпсовані листя, інакше банки можуть «вибухнути».
  • Одним з інгредієнтів солянки є стиглі томати. Шкірку у помідор можна не видаляти. Але якщо рецепт передбачає таку процедуру, то зробити це простіше, якщо потримати томати кілька хвилин в окропі.
  • Всі консерви, у складі яких є грибочки, зберігаються не більше одного року. Хоча зазвичай вони такі смачні, що не простоюють цей термін в коморі.

Висновок

Домашні заготовки дозволяють не тільки урізноманітнити меню і отримати максимальну користь від овочевих страв, але і суттєво впливають на економію бюджету. А крім того, яка господиня не захоче похвалитися своїми кулінарними традиціями перед близькими і коханими людьми.

Не лінуйтеся, готуйте смачні домашні страви і завжди з посмішкою і гарним настроєм пригощайте своїх домочадців. Їх радість заповнить всі витрачений на їх приготування час.

Вдалих заготовок і приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: