Сушити гриби в мікрохвильовці, электосушилке, духовці з конвекцією – можна сушити сироїжки та білий гриб

Сушка грибів необхідна для їх збереження на тривалий час. При такому способі заготівлі продукт не втрачає свій первісний смак, аромат і служить основою для багатьох вишуканих страв.

Традиційно гриби сушать на сонці, в духовці або з допомогою спеціального електроприладу. Але мало хто знає, що це можна робити й іншим способом. Ми розповімо, як використовувати для заготівлі лісових дарів звичайну НВЧ-піч, а також іншу кухонну техніку.

Загальні правила та особливості сушіння грибів

Є певні принципи, які важливо враховувати при здійсненні цього процесу. Від них залежить якість готового продукту і швидкість його приготування.

Можна сушити будь-які їстівні гриби, що відносяться до групи сумчастих і трубчастих. Але не можна використовувати для цього пластинчасті види, тому що при такій обробці вони будуть гірчити. Виняток становлять опеньки і печериці.

Сушить грибы в микроволновке, электосушилке, духовке с конвекцией - можно ли сушить сыроежки и белый гриб
Сушать тільки цілі гриби, без пошкоджень. Вони не повинні бути гнилими або червивими.

Важливо: в процесі сушіння гриби зменшуються у 10 разів, тому для отримання, наприклад, 1.5 кг готового продукту, потрібно 15 кг свіжого.

Рецепт сушіння грибів в мікрохвильовці

НВЧ-піч – відмінна заміна електросушарці, але вона має свої переваги і недоліки. З одного боку, сушити гриби в мікрохвильовці можна без зайвих зусиль, а з іншого – це буде досить довго, так як прилад невеликий, і доведеться робити кілька підходів.

Інгредієнти

  • Свіжі гриби 15 кг

На порцію

Калорії: 211.6 ккал

Білки: 27.6 р

Жири: 6.8 г

Вуглеводи: 10 г

Кроки 1 годину. 50 хв. Відео-рецепт

  • Сушить грибы в микроволновке, электосушилке, духовке с конвекцией - можно ли сушить сыроежки и белый гриб

    Нарізаємо гриби на шматочки. Бажано їх не мити, а просто протерти вологою тканиною.

  • Сушить грибы в микроволновке, электосушилке, духовке с конвекцией - можно ли сушить сыроежки и белый гриб

    Розкладаємо шматочки в скляному посуді для мікрохвильової печі.

  • Сушить грибы в микроволновке, электосушилке, духовке с конвекцией - можно ли сушить сыроежки и белый гриб

    Включаємо режим 100-180 Вт і виставляємо таймер на 20 хвилин. Чекаємо, поки мине цей час.

  • Сушить грибы в микроволновке, электосушилке, духовке с конвекцией - можно ли сушить сыроежки и белый гриб

    Повинна виділитися рідина, її потрібно злити. Інакше продукт не высушится, а звариться.

  • Сушить грибы в микроволновке, электосушилке, духовке с конвекцией - можно ли сушить сыроежки и белый гриб

    Провітрюємо НВЧ-піч, а потім повторюємо процедуру. Так робимо 2-3 рази.

Порада: перед сушінням в мікрохвильовці можна подвяліть гриби на сонці, так буде досягнутий найкращий ефект.

Сушить грибы в микроволновке, электосушилке, духовке с конвекцией - можно ли сушить сыроежки и белый гриб

Рецепт сушіння сироїжок у електросушарці

Цей зручний прилад використовують для обробки ягід, овочів, фруктів, а також грибів. Розглянемо, як заготовити сироїжки у електросушарці.

Важливо: для сушіння підходять тільки жовті і зелені гриби. Вони самі апетитні і негорькие. Інші види сироїжок непридатні для такої заготовки, тому що не мають яскраво вираженого приємного смаку і аромату, а також гірчать.

Час приготування: 1 година 30 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

  • калорійність – 19.1 ккал;
  • білки – 1.7 г;
  • жири – 0.7 м;
  • вуглеводи – 1.5 р.

Інгредієнти

  • свіжі сироїжки – 15 кг.

Покрокове приготування

  1. Чистимо і нарізаємо гриби. Розкладаємо їх на решітках приладу.
  2. Встановлюємо температуру 50 градусів.
  3. Чекаємо близько 2 годин. Для збільшення швидкості сушіння можна міняти решітки з сироїжками місцями. Так вони рівномірно просушатся.

Порада: краще всього брати електросушарки з термостатом і вентилятором. Це дозволить регулювати температуру для прискорення процесу.

Сушить грибы в микроволновке, электосушилке, духовке с конвекцией - можно ли сушить сыроежки и белый гриб

Рецепт сушіння білих грибів в духовці з конвекцією

При такому способі заготівлі циркулюють потоки гарячого повітря забезпечують рівномірне просушування продукту. Розглянемо докладніше, як сушити білий гриб в духовці з конвекцією.

Час приготування: 1 година 30 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

  • калорійність – 211.6 ккал;
  • білки – 27.6 м;
  • жири – 6.8 г;
  • вуглеводи – 10 р.

Інгредієнти

  • білі гриби – 15 кг.

Покрокове приготування

  1. Боровики чистимо і ріжемо. Скибочки повинні вийти максимально тонкими.
  2. Включаємо духовку з конвекцією. Кладемо на деко шматочки так, щоб вони не торкалися один одного.
  3. Виставляємо температурний режим 60 градусів і сушимо боровики 1 годину.

Сушить грибы в микроволновке, электосушилке, духовке с конвекцией - можно ли сушить сыроежки и белый гриб

Порада: готовність грибів визначають за зовнішнім виглядом: вони повинні бути сухими, але не кришитися або ламатися, а гнутися. Тоді все зроблено правильно. Якщо це не так – можна зробити з пересушеного продукту приправу, яка додасть грибний смак і аромат будь-якої страви. Для цього просто подрібнюють шматочки в блендері або кавомолці.

Сушка грибів – відмінний варіант їх заготівлі та тривалого зберігання. Як ми бачимо, оз її можна різними способами: в сушарці, в мікрохвильовій печі, на сонці, в духовій шафі. А якщо враховувати всі правила та особливості цього процесу, то можна переконатися в його простоті.

Сушить грибы в микроволновке, электосушилке, духовке с конвекцией - можно ли сушить сыроежки и белый гриб
Спробуйте насушити ароматних грибочків на зиму, вибравши для себе найбільш зручний спосіб, і в будь-який час року лісовий делікатес буде урізноманітнити ваш стіл, даючи свій неповторний смак інших страв.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: