Варення з гарбуза на зиму: рецепти швидко і смачно, з апельсином, лимоном, простий рецепт

Рясний урожай гарбуза, радуючи садівників, приносить їм чимало турбот: як його переробити в домашніх умовах? Рецептів консервування помаранчевих плодів дуже багато. Сьогодні ми детально зупинимося на приготування ароматної і корисне варення.

Варити такий десерт — справа, здавалося б, зовсім не складна, але вимагає деяких навичок і знань, щоб воно не зацукрувалося, не підгоріло, було і не рідким і не дуже густим.

Секрети приготування

Варенье из тыквы на зиму: рецепты быстро и вкусно, с апельсином, лимоном, простой рецепт

Головний секрет варіння зразкового варення – це правильний підбір посуду. Наші бабусі варили свої шедеври в мідних тазиках, але сьогодні така посуд вважається неприйнятною для варіння. Оскільки мідь руйнує вітамін «С» в плодах і ягодах, тому в ідеалі потрібно використовувати емальовані вироби або каструлі і миски з нержавіючої сталі.

Звичайно, каструля зручніше, але для варіння ягід слід підібрати дуже широкий посуд, тому таз набагато краще. Не забувайте, що в процесі утворюється пінка, яку систематично потрібно знімати, а для цього потрібен простір.

Варити варення краще всього в кілька етапів, тоді скибочки фруктів стануть красивими, апетитними, а сироп залишиться прозорим.

У банки готову продукцію розливають вже повністю охолола, а самі банки повинні бути простерилизованными і сухими. Якщо в банках залишиться хоч кілька крапель води, вони можуть послужити причиною утворення цвілі.

Варення з гарбуза — рецепти на зиму

Якщо ви ще не приготували варення з цього величезного яскраво-оранжевого плоду, то тепер саме час спробувати. Гарбуз досить корисний продукт, вона росте в наших широтах, тому багато садівники воліють вирощувати її у себе на дачі. Гарбуз дуже багата мінералами і вітамінами, в цьому вона не поступається ягодам, а існує безліч рецептів, щоб задовольнити найвибагливіші смаки.

Просте варення з гарбуза

Варенье из тыквы на зиму: рецепты быстро и вкусно, с апельсином, лимоном, простой рецепт

Для приготування самого простого рецепту вам необхідно взяти:

У рівних пропорціях цукор і гарбуз – 1 кг, і склянку води. Вага дано вже очищеної і порізаної гарбуза.

Поетапна готування:

Зваріть цукровий сироп, не забудьте перевірити його на готовність. Зачерпніть столовою ложкою рідину і дайте йому потихеньку стекти, якщо він не розбризкується, а тече ниточкою, сироп готовий.

Гарбуз порізати на невеликі квадратики, приблизно 1 см в ширину і довжину, полийте сиропом і варіть в три етапи.

Поставте ємність на плиту, доведіть до кипіння, проварити хвилин 5, після приберіть таз з плити і дайте трохи охолонути. Повторіть це ще двічі.

Готове варення виходить прозорим і яскравого бурштинового кольору.

Десерт остудіть, розкладіть по банках і приберіть на зберігання.

З апельсином і лимоном

Варенье из тыквы на зиму: рецепты быстро и вкусно, с апельсином, лимоном, простой рецепт

Варення з чудовим смаком виходить з гарбуза з апельсином і лимоном. Такий вітамінний десерт порадує не тільки своїм ароматом, але і незвичайно красивим кольором. Варення по такому рецепту готується без варіння, тому зберігати його потрібно в холодильнику і з’їдати краще в першу чергу.

Для приготування варення знадобиться:

800 г цукрового піску і 1 кг гарбуза. А також один лимон і апельсин.

Приготування:

Плід гарбуза почистіть, і приберіть насіння, пропустіть через м’ясорубку. Цитрусові очистіть від шкірки, насіння, прожилок і перемеліть на м’ясорубці.

Фруктову масу покладіть в таз і засипте цукром. Через кілька годин, після повного розчинення цукрового піску, варення можна фасувати по баночках і прибирати на зберігання в холодильник.

З апельсином

Варенье из тыквы на зиму: рецепты быстро и вкусно, с апельсином, лимоном, простой рецепт

Оригінальне варення з гарбуза з апельсином виходить дуже смачним і ароматним. А цитрусові плоди в цьому ласощах надають пікантну солодко-терпкий нотку.

Інгредієнти:

  • Гарбуз (нарізані кубиками) – 1 кг,
  • Цукор – 800 г,
  • Один стиглий апельсин,
  • Лимонна кислота – 5 р.

Етапи приготування:

  1. Гарбуз необхідно вимити, очистити від шкірки і насіння. М’якоть помаранчевої гарбуза нарізати дрібними шматочками і викласти в таз для варіння. Всипати цукор і залишити масу настоюватися до виділення соку.
  2. Тим часом апельсин вимийте і обшпарте окропом, наріжте часточками, приберіть насіння і розріжте на невеликі шматочки. Відваріть в киплячій воді протягом 5 хвилин.
  3. Після того як гарбуз виділить сік, поставте масу на плиту і закип’ятіть, додайте лимонну кислоту і відварні скибочки апельсина. Потім охолодіть.
  4. Варіть варення в два прийоми, доводячи його кожен раз до кипіння, а потім охолоджуючи до кімнатної температури.
  5. Доварите десерт третій раз вже протягом 15 хвилин.
  6. Остигле варення расфасуйте по стерильним баночках і приберіть в прохолодне місце.

З яблуками та корицею

Варенье из тыквы на зиму: рецепты быстро и вкусно, с апельсином, лимоном, простой рецепт

Якщо ви любите яблучне варення, то спробуйте його в новому виконанні з гарбузом, а кориця додасть йому екзотичну нотку.

  • Гарбуз і яблука беремо порівну за 1 кг,
  • Цукровий пісок 0,7-0,8 кг,
  • Один лимон,
  • Кориця – 2 ч. л. (без гірки),
  • Вода — 300 мл

Гарбуз порізати маленькими кубиками, покладіть в каструлю, налийте туди 300 мл води і варіть протягом 10 хвилин на середньому вогні.

В цей час очистіть і наріжте кубиками яблука, покладіть їх у каструлю до гарбузі, додайте свіжовичавлений лимонний сік і варіть ще 10 хвилин.

Після цього отриману суміш подрібніть блендером, додайте туди цукор і корицю і варити ще 7 хвилин, але не забувайте постійно помішувати.

Дивовижне варення готове, і вам залишилося тільки розкласти його по банках, а потім насолоджуватися гарячим чаєм з корисним десертом.

З обліпихою

Обліпиху вважають коморою корисних речовин, вітамінів і мінералів. І в тандемі з гарбузом це варення корисно всім без винятку. А, крім того, воно дуже смачне і ароматне і, звичайно, знайде чимало прихильників.

Рецепт 1

Приготуйте для варення: м’якоть гарбуза – 1,5 кг, обліпиху і цукор — по 1 кг. Ще знадобиться мускатний горіх – 2 м і цедра одного апельсина.

Порядок приготування:

  1. Гарбуз наріжте дрібними квадратними шматочками, а обліпиху пропустіть через м’ясорубку. Видавіть сік з обліпихи і закип’ятіть його спільно з цукром.
  2. В отриманий сироп викладіть шматочки гарбуза і варіть на вогні середньої інтенсивності, поки вони не стануть прозорими.
  3. Додайте туди мускатний горіх і цедру апельсина і знову поваріть 10 хвилин. Не забувайте постійно знімати пінку.
  4. Приготоване варення розкладіть по банках, його можна фасувати і гарячим.
  5. Закрийте кришками і накрийте ковдрою, після остигання приберіть в шафу для зберігання.

Рецепт 2

Варенье из тыквы на зиму: рецепты быстро и вкусно, с апельсином, лимоном, простой рецепт

Гарбуз (1 кг) помити, очистити і нарізати великими шматочками. Пересипати цукром (0,8 кг) та після виділення соку варити на повільному вогні до повно розварювання. Потім гарбузове шматочки збити блендером або протерти через сито.

Додати до гарбузової маси обліпиховий сік (300 мл), нагріти до кипіння і поварити 20-30 хвилин до загустіння на дуже слабкому вогні.

Готове варення розкласти по банках і закрутити герметично кришками.

З курагою

Пропонуємо заготовити на зиму варення з гарбуза з курагою. На смак десерт виходить дивним і незвичайним. Таким ласощами можна здивувати гостей або порадувати домочадців.

Варенье из тыквы на зиму: рецепты быстро и вкусно, с апельсином, лимоном, простой рецепт

Для приготування варення вам потрібно:

  • Гарбуз (очищена) – 1 кг,
  • Курага -500 р,
  • Цукор – 0,9 кг.

М’якоть гарбуза наріжте дрібними кубиками. Покладіть в ємність для варіння всипте цукор, перемішайте. Маса повинна настоятися до виділення соку.

Тим часом курагу замочіть у воді, вимийте, а потім вийміть, відіжміть, обсушіть серветкою і наріжте тонкими смужками.

Поставте суміш з гарбузом на вогонь, дайте їй закипіти. Потім додайте нарізану курагу і проваріть близько чверті години, після цього зніміть з вогню і повністю остудіть.

Знову поверніть ємність на вогонь, закип’ятіть і на повільному вогні ще протягом 15 хвилин поваріть.

Охолоджене варення розкладіть по підготовленим ємкостей і приберіть на зберігання.

З горіхами

Варенье из тыквы на зиму: рецепты быстро и вкусно, с апельсином, лимоном, простой рецепт

Дуже оригінально виглядає в скляних розетках гарбузове варення з горіхами. А на смак воно пряне, яскраве і ароматне. Час на приготування десерту піде трохи більше, але результат приємно здивує.

Для його приготування вам знадобиться:

Гарбузова м’якоть і цукор – по 1 кг. Один лимон, води – 200 г горіхи очищені (волоські) – 1 повний стакан.

Алгоритм приготування:

  1. Цукор розчиніть у воді і дайте добре закипіти, потім зніміть сироп з вогню.
  2. У цей же самий час гарбуз очистите від шкірки, насіння і наріжте невеликими кубиками.
  3. Покладіть шматочки гарбуза в посудину для варіння і залийте киплячим сиропом. Залиште на 6 годин або на ніч.
  4. Після закінчення часу процідіть сироп, гарбуз залиште в каструлі. В окремій ємності сироп закип’ятіть і залийте шматочки гарбуза. Залиште ще на 6 годин.
  5. Ці дії вам доведеться повторити втретє.
  6. Після чого поставте гарбуз, залите сиропом, на вогонь закип’ятіть і проваріть п’ять хвилин. Наприкінці варіння додайте горіхи і дрібно нарізаний лимон.
  7. Тепер ви можете варення розкласти по банках.

Ви побачите, що подібний спосіб варіння зберігає шматочки гарбуза в цілості, залитими ароматним сиропом з хрусткими горіхами.

З морквою

Всім відомо, наскільки корисна морква. Але в поєднанні з гарбузом ви отримаєте справжнє джерело корисних мінералів і вітамінів і безодню оригінального смаку.

Для цього варення вам слід приготувати:

  • М’якоть гарбуза – 0,8 кг,
  • Морква очищена – 0,2 кг,
  • Апельсин (невеличкий) -1 шт,
  • Цукор – 1 кг,
  • 2 ст. л. — лимонного соку,
  • Кардамон – 1 год.л.

І гарбуз і моркву почистити, вимити і натерти на тертці або подрібнити м’ясорубкою. Суміш засипати цукром і залишити на годину. Потім нагріти до кипіння і варити протягом 20 хвилин на повільному вогні. Залишити варення для остигання.

Цедру і сік апельсина і додати в морквяно-гарбузову суміш. Висипати туди кардамон і додати сік лимона. Перемішати масу і поставити на плиту. Закип’ятити і проварити 15 хвилин.

Після цього можна розкладати ласощі по банкам, а потім побалувати себе і своїх домашніх дивно корисною і смачною солодкістю.

Варення з гарбуза з імбиром — відео

 

 

Висновок

Якщо ви ще не пробували варення з гарбуза, то не турбуйтеся, а швидше беріться за справу і знайдіть для себе найбільш привабливий рецепт цього корисного ласощі.

Рецептів варення з ароматною гарбуза дуже багато, що кожен знайде собі до вподоби, і навіть самий прискіпливий гурман буде підкорений ніжним і м’яким смаком такого десерту.

Крім того, ці шедеври зовсім не соромно подати і на святковий стіл, так красиво виглядають прозорі скибочки гарбуза в бурштиновому сиропі, а різні добавки приємно урізноманітнюють смак.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: