Варення зі сливи без кісточок простий рецепт на зиму

Багато господині в літній час роблять заготовки з ягід і фруктів. Однією з різновидів таких заготівок є варення зі сливи без кісточок. Його використовують у якості десерту в будь-який час року, але особливо його цінують взимку.

Варення варять з різних сортів слив, і в кожному випадку виходить ароматний і ніжний десерт. А колір ласощі може варіюватися від бурштинового відтінку до темно-бордового або насиченого фіолетового.

Оскільки сортів сливи безліч, то і рецептів консервації величезна кількість. Дуже популярно варення п’ятихвилинка, приготування злив часточками, а також сливове асорті. А об’єднує ці рецепти те, що кожен спосіб приготування дає смачний і корисний продукт.

Підготовка плодів

Щоб сливове варення вийшло по-справжньому смачним, красивим, ароматним і довго зберігалося, важливо правильно підготувати плоди.

Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму

  1. Вибираючи сливи на варення, віддайте перевагу плодам однаковою мірою зрілості. М’якоть повинна бути щільною, а кісточка легко відділятися.
  2. Перестиглі сливи для варення краще не використовувати, вони підійдуть для варіння конфітюрів або повидла.
  3. Биті і зіпсовані плоди обов’язково видаляйте. Одна така зливу здатна занапастити всю заготовку.
  4. Не рекомендується використовувати в заготовках сливи, уражені шкідниками, хворобами, червоточина.
  5. Варити варення можна з різних сортів слив. Найбільш поширені і часто використовувані сорти Угорка та Ренклод. Дуже смачне і ароматне варення виходить із слив сорту Кабардинка, Чорнослив, Медова.
  6. Шкірку краще у слив не знімати, так як в ній міститься максимальна кількість корисних речовин. Але якщо хочеться отримати більш ніжний десерт з красивим бурштиновим кольором, то в такому разі варто видалити шкірку.
  7. Перед початком роботи сливи покладається ретельно вимити. Якщо плоди вирощені на своїй ділянці, то їх достатньо промити під проточною водою.

Якщо зливу куплена на ринку або в магазині, то її слід промити особливим способом, так як деякі плоди обробляють спеціальними засобами для тривалого зберігання. І щоб в організм не потрапили шкідливі хімічні сполуки, пропонуємо приготувати розчин з 1 л. води і 1 ч. л. соди.

Викладіть всі фрукти в миску з цим розчином на 1 хвилину, потім добре промийте водою. Сода допомагає позбутися від консервантів на поверхні.

Прекрасно видаляється шкідливий наліт при бланшуванні плодів.

Варення зі сливи без кісточок простий рецепт з покроковим фото

Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму

Пропонуємо приготувати ароматне варення зі сливи сорту Кабардинка. На смак десерт виходить в міру солодким, не нудотним, з легкою приємною кислинкою. Для приготування варення використовуємо спосіб багаторазового варіння, щоб сироп вийшов прозорим, а плоди цілими і не розвареними.

Інгредієнти:

800 гр. злив Кабардинка без кісточок і 800 гр. цукру

Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму

Приготування:

  1. Сливи перебирають, викидаючи м’яті і підгнилі плоди. За цим треба уважно стежити, інакше варення вийде смачним і надовго не збережеться.
  2. Підготовлені плоди ретельно миють, розрізають навпіл по борознах і видаляють кісточки.Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму
  3. Заготовлені половинки розрізають на 4 часточки.Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму
  4. Сливи викладають в підготовлену ємність і посипають цукром. Вони повинні настоятися при кімнатній температурі протягом 3-4 годин і виділити сік.Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму
  5. Коли в ємності збереться достатньо соку, її ставлять на сильний вогонь і доводять до кипіння. Плодова маса повинна проваритися 5 хвилин на слабкому вогні.Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму
  6. Потім каструлю прибирають з плити і залишають настоюватися протягом 6-8 годин. Не забувати знімати піну.Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму
  7. Аналогічно повторюють процес варіння ще два рази.Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму

Остигле варення розкладають в сухі стерилізовані банки і закривають кришками і відправляють в льох або в прохолодне місце.

Варення з слив без шкірки і кісточок

Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму

Смачне сливове варення можна приготувати з сорту Чорнослив. Із-за видалення шкірки у плодів варення виходить дуже ніжним з красивим бурштиновим кольором. А по консистенції десерт трохи нагадує джем або желе.

Інгредієнти:

500 гр. свіжого чорносливу без кісточок і стільки ж цукру.

Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму

Приготування:

  1. Фрукти промити під проточною водою.
  2. Видалити у плодів шкірку. Для цього кладемо чорнослив в киплячу воду на 30 секунд, а потім перекласти в ємність з холодною водою. Шкірка легко зніметься з допомогою ножа.
  3. Кожну сливу розрізають навпіл і вийняти кісточки. Потім ріжуть часточками і викладають в ємність для варіння. Після засипають цукром.
  4. Не чекаючи виділення соку, підготовлену масу ставимо на плиту на дуже повільний вогонь. Коли цукор трохи розчиниться, збільшуємо вогонь і даємо плодової масі закипіти.
  5. Далі вогонь знову зменшують до середнього, чорнослив варять протягом 5-7 хвилин і прибирають з плити.

Варення в гарячому вигляді розливають по стерилізованим банкам, закривають герметичними кришками, перевертають догори дном і остуджують під пледом. Після цього варення можна відправляти на зберігання.

Рецепт варення зі сливи без кісточок п’ятихвилинка

Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму

Пропонуємо приготувати варення зі сливи сорту Чорнослив за рецептом п’ятихвилинка. Плоди краще вибирати не великі, бажано одного розміру, щоб в процесі варіння сливи встигли проваритися.

Інгредієнти:

  • Чорнослив без кісточок — 500 гр
  • Цукор — 600 гр
  • Вода — 100 мл

Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму

Приготування:

  1. Чорнослив добре промити, обдати окропом і відразу холодною водою.
  2. Сливи розрізати навпіл упоперек (тоді кінці у неї не будуть загинатися). Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму
  3. Для приготування сиропу, необхідно нагріти воду, додати цукровий пісок і варити до повного розчинення кристалів.
  4. Додати половинки слив у готовий гарячий сироп, перемішати і прибрати ємність остигати.
  5. Потім остиглу масу поставити на плиту, довести до кипіння, поварити 5 хвилин і дати повністю охолонути.
  6. Знову повернути ємність на плиту, довести до кипіння і варити 5 хвилин.

Потім гаряче варення розлити по чистим сухим банках і закатати кришками. Перевернути банки догори дном і остудити під пледом.

Варення асорті

Рецепт сливового асорті

Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму

Поєднання різних сортів слив дає приголомшливий результат. Варення виходить густим, насиченим з яскраво-бордовим відтінком і дуже приємним на смак. Його можна подавати до чаю або використовувати для начинки в домашню випічку.

Інгредієнти:

  • Зливу Кабардинка без кісточок — 300 гр
  • Зливу Медова без кісточок — 300 гр
  • Чорнослив без кісточок — 300 гр
  • Цукровий пісок – 900 гр

Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму

Приготування:

Для варення краще всього брати сливи, у якій щільна м’якоттю і легко відокремлювана кісточка.

  1. Плоди вимити, розрізати на половинки і видалити кісточки.
  2. Отримані половинки нарізати на 4-6 поздовжніх часточок (в залежності від розмірів плодів) і покласти в таз для варіння.
  3. Засипати сливи цукровим піском і після відділення соку поставити на вогонь.
  4. Довести до кипіння, поварити 5 хвилин, прибрати з вогню і дати настоятися варенню 6-8 годин, щоб сливи добре просочилися сиропом.
  5. Остиглу фруктову масу знову нагріти до кипіння, зменшити вогонь і остаточно варити протягом 10 хвилин.
  6. Сливи повинні стати прозорими, а сироп трохи загуснути.

Повністю остигле варення розфасувати по чистих скляних баночках і закрутити залізними кришками.

Варення із слив і яблук

Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму

Яблучно — сливове варення – це чудове частування для всієї родини. Воно володіє приємним кисло-солодким смаком. А готується легко і просто.

Інгредієнти:

  • Зливу кабардинка — 500 гр
  • Яблука — 500 гр
  • Цукор 1 кг
  • Вода — 100 гр

Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму

Приготування:

  1. Фрукти ретельно помити під проточною водою
  2. Сливи очистити від черешків, кісточок і нарізати великими часточками
  3. З яблук прибрати шкірку, видалити насіння і нарізати великими часточками.
  4. Укласти фрукти в ємність для варіння.
  5. Потім в іншому посуді приготувати сироп. У киплячу воду невеликими порціями додавати цукор і акуратно помішувати. Варити до повного розчинення цукрового піску.
  6. Готовий цукровий сироп влити в ємність з фруктами, довести до кипіння і поварити 5 хвилин, знімаючи піну.
  7. Прибрати з плити ємність і залишити остуджувати протягом 4-5 годин.
  8. Потім повертаємо таз на плиту, даємо закипіти, варимо сім хвилин.

Готове остигле варення із слив і яблук розливаємо по стерилізованим баночках і закручуємо кришками.

Варення з абрикосів, слив та нектарина — рецепт з покроковим фото

Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму

Незвичайне поєднання нектарина сливи й абрикоса в одному варення сподобається любителям оригінальних десертів.

Варення готується таким же способом, як і сливове асорті.

Інгредієнти:

  • Нектарини маленькі — 300 гр
  • Зливу кабардинка – 300 гр
  • Абрикоси – 300 гр
  • Цукор – 900 гр

Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму

Приготування:

  1. Фрукти попередньо перебирають, миють, видаляють кісточки і розрізати на половинки.Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму
  2. Потім сливи, абрикоси та нектарини розрізають на часточки середніх розмірів, і укладають в посуд для варіння.Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму
  3. Засипають цукром і дають настоятися протягом 4-5 годин.Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму
  4. Ємність з фруктами ставлять на плиту, доводять до кипіння, варять 5 хвилин і прибирають остигати. Якщо утворилася піна, то обов’язково її потрібно зібрати.Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму
  5. Остиглу масу повертають на плиту, доводять до кипіння і остаточно уварюють протягом 10 хвилин.Варенье из сливы без косточек простой рецепт на зиму

Повністю остигле варення розкладають по стерильним баночках і закривають герметичними кришками.

Загальні поради господиням

Приготувати варення з слив нескладно. Але для того, щоб воно вийшло смачніше, потрібно знати певні нюанси. У кожної господині є свої секрети, які підходять для улюблених рецептів. Але є і загальні рекомендації, які бажано виконувати:

  • Кількість цукру, яка приєднується до десерту, залежить від сорти слив. До солодких сортів можна додати менше, ніж вказано в рецептурі. А до кислим, навпаки, збільшити.
  • При варінні варення не можна ставити ємність з інгредієнтами на сильний вогонь. Це може призвести до підгоряння десерту. Тому нагрівати суміш потрібно повільно.
  • Фруктову масу слід періодично помішувати, щоб знаходиться на дні цукор рівномірно розчинився.
  • Обов’язково треба прибирати утворюється пінку. Це забезпечить тривалий термін зберігання варення.
  • Готовність продукту можна визначити по консистенції сиропу. Крапельку його слід помістити на тарілку. У готового варення сироп не повинен розтікатися.
  • Банки і кришки необхідно ретельно вимити харчовою содою і потім простерилізувати. Варення наливати в сухі банки, так як досить краплі води, щоб ласощі забродило або цвіле.
  • Перед тим, як помістити варення в льох, треба його остудити. Для охолодження банки з варенням перевертають кришками вниз і залишають приблизно на 12 годин. Після цього можна ставити його в холодне місце.

Використовуючи в якості зразка наведені рецепти варення зі сливи, кожна господиня зможе створювати свої оригінальні заготовки виходячи з можливостей, звичок і смаків своєї сім’ї.

Вдалих заготовок!

 

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: