Заготівля чорноплідної горобини на зиму: найкращі рецепти, без цукру, без варіння

Чорноплідна горобина багата різними вітамінами, мінеральними речовинами і дуже корисна для організму людини. Тому багато господині намагаються заготовити ці плоди на зиму у свіжому або консервованому вигляді.

Аронія входить до складу варений, джемів, соків, цукатів, мармеладу і навіть відмінних соусів до м’ясних страв. Ягоди можна сушити і заморожувати для збільшення терміну зберігання, а при необхідності пустити їх у справу.

Заготівля в натуральному вигляді

Заготовка черноплодной рябины на зиму: лучшие рецепты, без сахара, без варки

Заготовляють на зиму плоди чорноплідної горобини різними способами. В домашніх умовах зберегти ягоди у натуральному вигляді можна за допомогою заморозки або сушіння.

Заморожування

Найпростішим способом зберегти смачні і корисні плоди — це відправити їх в заморозку. Горобину необхідно перебрати, видалити листя з плодоніжками, промити і висушити. Потім викласти ягоди тонким шаром на рівній поверхні і поставити в морозилку. На заморожування йде близько двох годин. Залишається перекласти ягоду по контейнерах або спеціальним пакетах і прибрати в ящик морозилки.

Сушка

На другому місці стоїть сушка чорноплідної горобини. Для цього використовують спеціальну сушарку, духовку або застосовують природний метод висушування ягід.

В сушарці встановлюється температура 50 градусів і закладаються ягоди на 2,5 – 3 години. Потім потрібно знизити потужність до 45 °С і дочекатися завершення приготування. Готовність визначається по натиску на ягоди, вони не повинні давати сік.

При використанні духовки горобина розкладається тонким шаром на деко, встановлюється температура 40 градусів і ягоди відправляються в духовку. Через 30 хвилин збільшити потужність до 60 і довести процес до кінця.

Природний спосіб висушування найтриваліший, на нього йде кілька днів. Ягоди розкладаються на рівній поверхні і виставляються на вулицю, на сонце. На ніч підноси прибираються в приміщення, а з ранку процедура повторюється, і так до отримання потрібного результату.

Ще один варіант заготівлі ягід не відноситься до дуже складним процесам, але прикласти деякі зусилля все ж доведеться. З допомогою голки горобину нанизують на нитки і розвішують такі «намисто» в сухому приміщенні. Готовність визначається за допомогою натискання на плоди, сік не повинен виділятися.

Варення

Існує величезна кількість чудових способів приготування корисного варення з чорноплідної горобини. Більш докладно зупинимося на найбільш популярних рецептах.

Простий рецепт

Заготовка черноплодной рябины на зиму: лучшие рецепты, без сахара, без варки

З чорноплідної горобини десерт виходить приємним на смак з красивим темно-рубіновим кольором. Вітаміни в ньому практично не руйнуються. А одна столова ложка такого десерту задовольняє денну потребу у вітаміні Р.

Приготування:

  1. Промити свіжі ягоди (1 кг) і відварити до розм’якшення протягом 3-5 хвилин. Потім охолодити в холодній воді, викласти в сито і дати стекти зайвої рідини. Після перекласти в ємність для варіння.
  2. Зварити сироп з 1 склянки води і 500 г цукру. Гарячим сиропом залити ягоди горобини, закип’ятити і варити 3-5 хвилин при постійному помішуванні. Після чого прибрати ємність до повного охолодження.
  3. Потім додати залишки цукру (800 г), розмішати і варити до готовності на повільному вогні.
  4. Розкласти остигле варення з чистим баночках, герметично закрити, і переставити на постійне місце зберігання.

З яблуками

Заготовка черноплодной рябины на зиму: лучшие рецепты, без сахара, без варки

Для приготування варення в кількості двох літрів знадобляться наступні продукти:

  • стиглі яблука – 1 кг;
  • цукровий пісок – ½ кг;
  • чорноплідна горобина – 0,3 кг;
  • кориця – 1-2 палички, або кілька дрібок.
Читайте також:  Якими закривати кришками мариновані гриби на зиму в банках з оцтом і без

Кулінарний процес:

У ємність відповідного розміру налити воду в кількості 2-х склянок і покласти цукор для приготування сиропу. Поставити каструлю на вогонь, закип’ятити і додати корицю;

Після закипання покласти яблука. Попередньо плоди очищають від шкірки, вирізати серцевину і подрібнюють на шматочки. Фрукти варяться півгодини;

Як тільки, яблука розм’якшиться і потемніють можна додавати горобину. Все разом варити 20 хвилин при періодичному помішуванні;

Варення зняти з плити, перекласти по простерилизованным баночках, закрутити кришками. Ємності перевернути і залишити на добу в теплому пледі;

Розставити заготовки в призначеному для зберігання місці.

З апельсином

Щоб зварити смачний десерт з цитрусовими необхідно переконатися в наявності наступних продуктів:

  • черноплодка – 1,3 кг;
  • апельсин – 1 штука;
  • пісок цукровий – 1,1 кг;
  • вода – 0,9 літра.

Етапи приготування:

Викласти, попередньо перебрану, горобину в друшляк і промити в проточній воді;

Пересипати аронію по містку каструлю і залити воду в такій кількості, щоб вона покривала ягоди. Поставити на варильну поверхню, довести до кипіння і варити близько 7 хвилин, додати цукор і продовжувати процес ще стільки ж;

Зняти каструлю і поставити в прохолодне місце на 4 години;

Апельсин очистити від шкірки, розділити на часточки і подрібнити в блендері або дрібно нарізати;

Поставити варення на вогонь, і як тільки солодка маса почне закипати додати підготовлений апельсин;

Готувати близько 6 хвилин, після прибрати каструлю і розлити десерт з простерилизованным банкам, закрити кришками і залишити до охолодження, поставити у відповідне для зберігання місце.

З журавлиною

Перш ніж приступати до готування, потрібно перевірити наявність наступних продуктів:

  • чорноплідну горобину – ½ кг;
  • журавлину – 0,1 кг;
  • яблучний сік – 0,1 л;
  • пісок цукровий – ½ кг;
  • лимонний сік – 1 столова ложка.

Як готувати:

Горобину перебрати, і на 5 хвилин опустити в окріп, дати стекти рідини і при необхідності підсушити аронію за допомогою паперових рушників;

У каструлю відповідного обсягу додати сік яблук і лимона, а також цукор. Сироп нагрівається до повного розчинення солодких кристалів;

Додати в сироп ягоди горобини і журавлини, довести до кипіння і продовжувати варити ще 15 хвилин, вимкнути плиту і дати масі охолонути під кришкою;

Повторити попередній пункт ще 2 рази. На третій раз після кип’ятіння, варення в гарячому вигляді розкладається по підготовленим ємкостей.

Без цукру

Заготовка черноплодной рябины на зиму: лучшие рецепты, без сахара, без варки

Таке ласощі припаде до душі людям, які дотримуються різні дієти або тим, кому протипоказаний цукор. Замість нього додається фруктоза. Отримати варення з густою консистенцією допоможе желатин, який додається під час приготування.

Необхідні продукти:

  • горобина чорноплідна – 1 кг;
  • фруктоза – 0,65 кг;
  • вода – ½ літра.

Кулінарний процес:

Горобину промити, викласти в друшляку і облити окропом, дати рідини стекти;

Налити воду в каструлю відповідного розміру, додати фруктозу, довести до кипіння і покласти ягоди;

Після закипання продовжувати варіння протягом 7 хвилин;

Дати варенню охолонути, додати желатин і ще раз довести до кипіння;

Прибрати з плити трохи остудити, розлити по стерильним банкам.

Як приготувати джем

Крім варення з чорноплідної горобини багато господині заготовити дуже смачні джеми. Пропонуємо кілька варіантів.

Простий рецепт

Отримати їстівний продукт з незвичайним смаком досить просто. Все що потрібно для приготування це:

  • плоди горобини 1 кг;
  • вода -1,5 ст.;
  • цукровий пісок — 1,2 кг.

Етапи приготування

  1. Ягоди перебрати, позбавити від гілочок і листя, ретельно помити і дати стекти воді.
  2. Плоди подрібнити в блендері таким чином, щоб залишилися невеликі шматочки горобини.
  3. В підходящу ємність налити воду і покласти ягоди, отримана суміш кип’ятять 7 хвилин.
  4. Висипати цукровий пісок, включити максимальну потужність ще на 7 хвилин, а потім на мінімальній потужності, готувати ще 5 хвилин.
  5. Весь процес варіння проходить при постійному помішуванні. У джему густота консистенції повинна бути більше ніж у варення, але менше ніж у повидла. Одержаний продукт перекласти в підготовлені банки, що пройшли стерилізацію, почекати поки вони охолонуть і поставити на зберігання.
Читайте також:  Як солити помідори в бочці: бабусин рецепт на зиму холодним способом

З яблуками

Заготовка черноплодной рябины на зиму: лучшие рецепты, без сахара, без варки

Джем з яблук і чорноплідної горобини виходить ароматним, ніжним і дуже смачним. А готується дуже просто.

Необхідні компоненти:

  • плоди аронії – 1,5 кг;
  • яблука – 0,6 кг;
  • пісок цукровий – 2,3 кг;
  • вода – 0,3 л.

Як приготувати:

Яблука помити, вирізати серцевину і розділити на шматочки;

Покласти в ємність відповідного розміру, додати невелику кількість, поставити на плиту, закрити кришкою і проварити до м’якого стану;

Такі ж дії вчиняються з чорноплідної горобини (різати не треба);

Після розм’якшення фрукти і ягоди з’єднати, протерти через сито і додати цукровий пісок;

Пюре варити на маленькому вогні до отримання бажаної густоти консистенції;

У гарячому вигляді розкласти по простерилизованным банкам, закрити, перевернути, загорнути в ковдру і через 24 години поставити у вибране для зберігання місце.

Рецепт сиропу

Заготовка черноплодной рябины на зиму: лучшие рецепты, без сахара, без варки

Сироп, приготований з чорноплідної горобини, є не тільки смачним, але і корисним, а також служить відмінною заготівлею на зиму. Його можна подавати до різних десертів або просто додавати в чай.

Необхідно підготувати наступні інгредієнти:

  • чорноплідна горобина – 2,5 кг;
  • вода – 4 літр;
  • цукровий пісок;
  • кислота лимонна – 25 грам.

Етапи приготування:

Аронію промити всі кількість, покласти в ємність відповідного розміру і залити окропом – 4 літри;

Всипати лимонну кислоту і перемішувати до її розчинення;

Каструлю накрити кришкою, закутати теплим рушником;

Через 24 години ягоди процідити через кілька шарів марлі;

Одержаний сік відмірюють літрової ємністю. На один літр відвару використовується 1 кг цукру;

Змішати цукор з соком, поставити на плиту і прогрівати протягом 10 хвилин;

Отриманий сироп розлити по банках, закатати.

Домашня пастила

Заготовка черноплодной рябины на зиму: лучшие рецепты, без сахара, без варки

Приготування домашньої пастили справа досить клопітка, але воно того варто. У представленому нижче рецепті присутня не тільки чорноплідна горобина, але і яблука, а для кулінарних подвигів знадобляться наступні продукти:

  • черноплодка – 1 кг;
  • яблука – 1 кг;
  • цукровий пісок – 1 кг

Техніка приготування

  1. Горобину без листя і плодоніжок, промити, викласти в каструлю і поставити в морозилку на 2 години. Почистити і порізати яблука на маленькі шматочки, щоб вони швидше варилися;
  2. Змішати фрукти, ягоди і цукровий пісок в тазу;
  3. Накрити ємність кришкою і поставити на 5 годин в тепле місце, для відтавання ягід горобини;
  4. Перекласти суміш у каструлю, поставити на вогонь, варити після кипіння протягом 20 хвилин, поставити остуджуватися;
  5. За допомогою блендера измельчить суміш, закип’ятити, проварити і остудити. Процедура повторюється до тих пір, поки ягідна маса не придбає густоту повидла, тягучість і буде легко відділятися від стінок;
  6. Сушка пастили здійснюється на кухні, якщо є достатня кількість місця. Необхідно розстелити на обраній поверхні харчову плівку, папір для випічки, викласти тонкий шар пастили і залишити на просушку;
  7. У такому вигляді десерт буде готуватися кілька днів. Для прискорення процесу використовується духовка або електросушарка;
  8. На деко покласти папір для випічки, змастити маслом (рослинним) і покласти фруктово-ягідну масу;
  9. Встановити мінімальний температурний режим в духовці, поставити пастилу і при відкритих дверцятах сушити до повного приготування;
  10. Перевірити готовність можна дуже простим способом, досить доторкнутися центральну частину десерту, він не повинен приставити до пальців;
  11. Пастилу скрутити рулетом і покласти в чисту суху банку для подальшого зберігання.
Читайте також:  Як солити гриби: простий рецепт в банках на зиму

Родзинки з чорноплідної горобини

Заготовка черноплодной рябины на зиму: лучшие рецепты, без сахара, без варки

Приготувати родзинки з ягід аронії в домашніх умовах не складно. До того ж в цьому продукті міститься велика кількість вітамінів і мікроелементів. Застосовувати десерт можна для приготування компотів, начинок для випічки або вживати як самостійне блюдо.

Необхідні компоненти:

  • чорноплідна горобина – 1,5 кг;
  • цукровий пісок – 1 кг;
  • вода – 2 склянки;
  • лимонна кислота – 1 чайна ложка.

Процес приготування

Зробити сироп, змішавши воду, цукор і лимонну кислоту. Додати аронію, і варити після закипання протягом 20 хвилин;

Ягоди пересипати в друшляк, дати стекти сиропу;

Перекласти горобину тонким шаром на відповідну плоску ємність і поставити в кімнату на просушку;

Процес висушування займає кілька днів, і поки він йде ягоди потрібно періодично помішувати;

Готовий продукт розкласти по банках, закрити кришками і поставити на зберігання.

Сироп виливати не варто, його розливають по банках і ставлять в прохолодне місце. Він може служити відмінною основою для киселю, компоту, також концентрат розводять водою і вживають в якості пиття.

Напої

Заготовити чорноплідну горобину у вигляді компотів і соків на зиму — це прекрасний варіант зберегти корисні властивості ягід. Адже в домашніх умовах напої завжди виходять корисніше і смачніше.

Сік

При наявності соковарки необхідно залити воду в нижню частину машини на ¾ і поставити на плиту. Поверх встановлюється сітка, що збирає сік, на неї чаша з горобиною. Ягоди в кількості 2-х кг змішують з цукровим піском (2 склянки). Накрити каструлю кришкою, шланг подавальний сік повинен бути перекритий.

Після закипання води внизу, потужність нагрівання зменшується до мінімального значення, через 50 хвилин сік можна розливати по стерильним пляшках, закривати кришками. Залишається утеплити ємності на термін 24 години.

Компот з яблуками

Заготовка черноплодной рябины на зиму: лучшие рецепты, без сахара, без варки

Готується смачний напій з осінніх яблук і свіжих плодів чорноплідної горобини. Заздалегідь потрібно підготувати:

  • яблука в кількості 1 кг;
  • горобину – 400 г;
  • цукровий пісок – 800 г;
  • вода – 1 літр.

Процес приготування:

  1. Яблука помити, нарізати середніми шматочками і видалити серцевину. Потім опустити на 3 хвилини в киплячу воду.
  2. Чорноплідну горобину помити перебрати і укласти разом з яблуками в банки до рівня плічок. Потім влити гарячий сироп і стерилізувати в киплячій воді 25 хвилин — літрові банки і 45 хвилин — трилітрові банки.
  3. Закрутити кришками, остудити і прибрати на зберігання в комору.

Такий компот ідеально підходить для святкового столу.

Соус до м’ясних страв

Заготовка черноплодной рябины на зиму: лучшие рецепты, без сахара, без варки

З чорноплідної горобини можна приготувати не тільки солодкі десерти, але і чудові соуси до м’ясних страв.

Інгредієнти:

  • ягоди аронії – ½ кг;
  • лимон – 1 штука (великий);
  • часник – 0,05 кг;
  • базилік – 0,1 кг;
  • цукровий пісок – 0,1 кг;
  • сіль – ½ чайної ложки.

Як приготувати

  • горобину, часник і лимон пропустити через м’ясорубку. Цитрус потрібно залишити в шкірці, але витягнути насіння;
  • порубати зелень;
  • додати базилік і цукор в соус і ретельно розмішати;
  • поставити настоюватися протягом 30 хвилин;
  • використовувати за призначенням.

Цукати з чорноплідної горобини — відео

Висновок

Плоди чорноплідної горобини широко застосовуються в кулінарних рецептах для приготування різних десертів, смачних напоїв і делікатесних соусів до м’ясних страв. Головне готувати з гарним настроєм і тоді заготовки вийдуть самими смачними і корисними.

Бажаємо вдалих заготовок і приємного апетиту!

DvaGusya