Заготівля калини на зиму: найкращі рецепти з фото, варення, компот

В Україні дуже шанують калину за її цілющі властивості. Хтось вирощує рослина з декоративною метою. Але справжні цінителі культури використовують ягоди в кулінарії – варять киселі і компоти, желе та варення, додають в холодцы, тиснуть вино. Плоди калини – відмінна сировина для зимових заготовок.

Підготовка ягід

Заготовка калины на зиму: лучшие рецепты с фото, варенье, компот

Сім’янка дозріває в кінці осені і може спокійно висіти на гілках до самої весни, не боячись морозів. Так що до збору калини можна приступати без поспіху, відбираючи найбільш великі щільні, яскраво-червоні плоди.

У свіжому вигляді ягода дуже гірчить, і цю особливість попередньо потрібно усунути, застосувавши один із наведених нижче способів:

  • потримати кілька годин у холодильнику або дочекатися часу, коли ягоди подмерзнут природним шляхом, на гіллі;
  • пропарити години 3 в духовій шафі;
  • замочити в розчині солі 12 годин.

В останньому варіанті калину після замочування слід гарненько промити. Сіль у ягоду не проникає, але на шкірці залишається у великій кількості. Якщо гіркоту не дуже заважає, її можна зняти частково – просто обшпарити плоди окропом.

Заготовки з калини на зиму — найкращі рецепти

Ягоди настільки насичені корисним складом, що не варто ігнорувати калину в зимових заготовках. Ввівши в раціон домочадців цілющі страви, дуже швидко сім’я забуде про існування лікарів – настільки ефективні властивості ягоди. Готувати її можна різними способами, і частина рецептів наводиться тут.

З цукром без варіння

Заготовка калины на зиму: лучшие рецепты с фото, варенье, компот

Чим менше ягоду обробляти термічно, тим більше від неї користі. До того ж калина і без варіння непогано протримається у засіках до весни, якщо до цього періоду її ще не встигнуть з’їсти. Пропонований рецепт полягає в наступному:

  • уклавши плоди в глибоку ємність, їх акуратно розминають, щоб сік не бризкав на всі боки;
  • цукор (за обсягом таке ж кількість, як і ягід) ділять на 3 частини і одну поки відставляють убік;
  • 2 інші всипають в м’яті ягоди і перемішують, поки солодкі кристали не розчиняться;
  • масу розкладають по маленьких баночках, не доходячи до верху на¼;
  • зверху насипають цукровий пісок, закривають капроновими кришками і прибирають на полицю.

Поступово калина буде давати додатковий сік, який і розчинить цукор, що залишився.

Читайте також:  Як маринувати грузді на зиму в банках - простий рецепт гарячим способом з фото, приготування маринаду з оцтом

Без цукру

Заготовка калины на зиму: лучшие рецепты с фото, варенье, компот

Промиті ягоди можна заморозити на зиму, а можна приготувати без цукру у власному соку:

  • для початку віджимають сік з плодів і з’єднують його з цільними ягодами в пропорції 3:7;
  • ставлять на вогонь і, довівши до кипіння, відразу ж знімають;
  • расфасовав по банкам, стерилізують 20 хвилин і закочують.

Калина у власному соку – відмінний напівфабрикат для компотів, киселів та желе. Ягідками можна прикрашати торти і використовувати заготовку в лікувальних цілях.

З медом

Заготовка калины на зиму: лучшие рецепты с фото, варенье, компот

Якщо є бажання зробити заготовку якнайсолодше, можна використовувати мед.

Для цього плоди обдають окропом і відразу ж протирають крізь сито. Отриману масу з’єднують з медом (1:1), ретельно вимішують і зберігають на холоді. Виходить не тільки смачно, але і подвійно цілюще.

Використовуючи цей рецепт, немає необхідності піддавати плоди попередньої обробці, щоб видалити гіркоту. Під впливом меду вона піде сама собою, і заготівля придбає приємну солодкість.

Желе з калини

Заготовка калины на зиму: лучшие рецепты с фото, варенье, компот

Ну, хто з дітей не любить солодке желе? Ось і з ягід калини можна зробити смачний, гарний фруктовий студенець. І не просто побалувати стравою маленьких домочадців, а зробити об’ємні заготовки на всю зиму, слідуючи таким алгоритмом:

  • ягоди спочатку мнуть, як і в першому рецепті, потім додатково перетирають через сито, щоб позбутися від кісточок;
  • в отриманий сік (1 склянка) вводять цукор (2 склянки) і все добре перемішують;
  • расфасовав по банках, прибирають на зберігання в холодильник.

Маса дуже швидко перетвориться в холодець завдяки здатності ягід желіроваться. А взимку діти будуть насолоджуватися не тільки коханим, але і корисним ласощами.

Джем без кісточок

Заготовка калины на зиму: лучшие рецепты с фото, варенье, компот

Щоб страва наситилося цікавим смаком, ягоду краще знімати з гілок після заморозків.

Для приготування джему потрібної густоти цукровий пісок беруть в тому ж обсязі, що і плоди калини. Перші дії ідентичні тим, що описано в рецепті приготування желе (якщо ні, звичайно, соковижималки).

Далі господиня виконує такі кроки:

  • отриманий сік виливають в каструлю і нагрівають;
  • всипають цукор і, помішуючи, доводять до кипіння;
  • томити на повільному вогні 40 хвилин, намагаючись, щоб маса не прилипла до ємності.

Джем фасують в банки в гарячому вигляді і відразу ж закривають поліетиленовими кришками, призначеними для консервації. Щоб солодкість вийшла ще і ніжною, рекомендується частина калинових плодів замінити замороженими ягодами малини або полуниці.

Варення з калини

Варення, по суті, той же джем, тільки для готування береться пропорційну кількість цукру, і знадобиться вода. Тому консистенція вийде не такий густий, як у попереднього страви. Заготовлюючи варення запас, господиня може експериментувати, поєднуючи калину з різними дарами природи.

Читайте також:  Варення з яблук з лимоном - рецепт на зиму з фото

З яблуками

Заготовка калины на зиму: лучшие рецепты с фото, варенье, компот

Для приготування цієї страви беруть по 3,5 кг яблук і цукру на 1 кг калини, а також 300-320 мл води. Послідовність дій така:

  • з калини тиснуть сік, відокремивши від кісточок;
  • яблука без серцевини і шкірки ріжуть часточками;
  • укладають фрукти в таз для варення і заливають водою;
  • коли закипить, всипають цукор і заважають до повного розчинення;
  • знявши з вогню, дають трохи охолонути;
  • вливши сік калини, знову ставлять на плиту і варять до загусання.

Розфасовані баночки рекомендується накривати вощеного папером. Так варення довше протримається у погребі, не засахариваясь.

З апельсином

Заготовка калины на зиму: лучшие рецепты с фото, варенье, компот

Цей рецепт у господині може стати фірмовим – настільки незвичайний і приємний смак варення. Але в даному варіанті цукру доведеться взяти більше, ніж плодів – 2 кг на 1,5 кг калини. Цитрусових досить півкілограма.

Алгоритм приготування такий:

  • вимиту ягоду подрібнюють у блендері;
  • пересипають цукром і дають настоятися 2 години;
  • апельсини обшпарюють окропом і ріжуть (разом з цедрою) на часточки;
  • цитруси також перетворюють блендером в пюре і з’єднують з калиною;
  • перемішавши, розкладають у скляні банки.

Так як це варення не піддається тепловій обробці, зберігати його краще в холодильнику або льосі при температурі не вище 8 градусів тепла.

Рецепт п’ятихвилинка

Назва страви говорить не про те, що варення буде готове практично за 5 хвилин – просто стільки триває кожен захід на плиту. А рівне співвідношення цукру і калини (в даному рецепті по 1,5 кг) прискорить процес загустіння.

Сама ж технологія представлена такими діями:

  • закипятив воду (0,5 л), додають цукор звичайний і трохи ванільного (15 м);
  • через 5 хвилин засипають калину;
  • 5 хвилин відварюють і залишають на 5 годин;
  • в наступному заході варка – такої ж тривалості.

Заважають варення постійно, не забуваючи знімати пінку. Розливають по банках в гарячому вигляді.

Без кісточок

Не всім подобаються в варення великі кісточки-сердечка калини, тому можна приготувати його за таким рецептом. Для початку ягоди (1 кг) доведеться 2 години потримати в морозильній камері, а потім 20 хвилин прогріти на слабкому вогні в каструлі з товстим дном. Подальші маніпуляції будуть такими:

  • коли плоди розм’якнуть і випустять сік, їх відкидають на друшляк і тиснуть;
  • отриману рідину з’єднують з цукром (700 г);
  • прогрівають 6 хвилин і фасують по баночках.

Варення потрібно буде ще трохи допарить в теплому місці, а потім відправити на зберігання при температурі від 5 до 18 градусів.

Калина сушена

Заготовка калины на зиму: лучшие рецепты с фото, варенье, компот

Якщо в господарстві є спеціальна вішалка, проблема вирішується швидко. У відсутність цього побутового приладу доведеться скористатися духовкою. Щоб все вийшло правильно, дотримуються таких умов:

  • попередньо велику цільну ягоду підсушують на рушник з натурального матеріалу;
  • лист, на якому калину відправлять в духовку, застеляють папером для випічки;
  • плоди укладають одним шаром, намагаючись, щоб вони менше стикалися один з одним (можуть злипнутися);
  • оптимальна температура в печі – 55-60 градусів;
  • під час сушіння дверцята духовки повинна бути постійно прочиненими;
  • щоб не перетримати, ягідки витягають, як тільки вони зморщаться.
Читайте також:  Квасити капусту без солі і цукру: покроковий класичний рецепт

Сушку калини можна провести і іншим методом – в’яленням. До того, як калину ставити в духовку, в даному варіанті їй доведеться пройти кілька попередніх етапів:

  • бланшування 2-3 хвилини над парою;
  • сушка на рушник;
  • багаторазова засипка цукром, щоб позбутися від зайвого соку (його потрібно злити і використовувати для інших цілей).

Тільки після цього плоди розкладають на деко, застелене фольгою, і сушать у духовці при температурі 85 градусів не більш півгодини.

Корисні напої з калини на зиму

Компот

Заготовка калины на зиму: лучшие рецепты с фото, варенье, компот

Якщо в будинку варять на зиму варення, компоти закочують обов’язково. Тим більше калиновий компот володіє корисними властивостями, які позитивно впливають на організм. Він чудово втамовує спрагу, а також виводить шкідливі токсини та сполуки.

Щоб витримати правильну пропорцію у співвідношенні інгредієнтів, на кожну 3-х літрову банку консервації беруть 2 кг ягід калини, по 0,75 кг цукру і води (в літрах).

Дотримуються такого способу готування:

  • промивши плоди кілька разів в холодній воді, калину додатково бланшують на пару 2-3 хвилини;
  • давши стекти зайвій воді, ягоди розкладають на кухонному рушник, щоб підсохли;
  • потім укладають в стерильні банки;
  • готують сироп, додаючи у воду цукор малими порціями;
  • заливають ягоду і ставлять на стерилізацію (15 хвилин).

Закатані банки перевертають вниз шийками, укутують ковдрою і витримують добу. Потім виносять у прохолодне приміщення.

Сік

Ягоди ( 1 кг) відокремити від плодоніжок, добре промити водою. Потім розім’яти і віджати сік. Вичавки залити водою ( 1 стакан), довести до кипіння і теж віджати.

Соки першого і другого віджиму злити в одну ємність, додати цукор (200 гр) і довести до кипіння.

Потім розлити у підготовлені пляшки або банки, закрутити кришками і охолодити під пледом.

Дуже смачна калина на зиму для чаю: відео

Висновок

Продовжувати можна до безкінечності описувати способи зимових заготовок. Навіть, незважаючи на те, що калина не так популярна, як, наприклад, вишня, рецептів у господинь побільшало достатньо і для цієї ягоди.

DvaGusya