В Україні дуже шанують калину за її цілющі властивості. Хтось вирощує рослина з декоративною метою. Але справжні цінителі культури використовують ягоди в кулінарії – варять киселі і компоти, желе та варення, додають в холодцы, тиснуть вино. Плоди калини – відмінна сировина для зимових заготовок.
Підготовка ягід
Сім’янка дозріває в кінці осені і може спокійно висіти на гілках до самої весни, не боячись морозів. Так що до збору калини можна приступати без поспіху, відбираючи найбільш великі щільні, яскраво-червоні плоди.
У свіжому вигляді ягода дуже гірчить, і цю особливість попередньо потрібно усунути, застосувавши один із наведених нижче способів:
- потримати кілька годин у холодильнику або дочекатися часу, коли ягоди подмерзнут природним шляхом, на гіллі;
- пропарити години 3 в духовій шафі;
- замочити в розчині солі 12 годин.
В останньому варіанті калину після замочування слід гарненько промити. Сіль у ягоду не проникає, але на шкірці залишається у великій кількості. Якщо гіркоту не дуже заважає, її можна зняти частково – просто обшпарити плоди окропом.
Заготовки з калини на зиму — найкращі рецепти
Ягоди настільки насичені корисним складом, що не варто ігнорувати калину в зимових заготовках. Ввівши в раціон домочадців цілющі страви, дуже швидко сім’я забуде про існування лікарів – настільки ефективні властивості ягоди. Готувати її можна різними способами, і частина рецептів наводиться тут.
З цукром без варіння
Чим менше ягоду обробляти термічно, тим більше від неї користі. До того ж калина і без варіння непогано протримається у засіках до весни, якщо до цього періоду її ще не встигнуть з’їсти. Пропонований рецепт полягає в наступному:
- уклавши плоди в глибоку ємність, їх акуратно розминають, щоб сік не бризкав на всі боки;
- цукор (за обсягом таке ж кількість, як і ягід) ділять на 3 частини і одну поки відставляють убік;
- 2 інші всипають в м’яті ягоди і перемішують, поки солодкі кристали не розчиняться;
- масу розкладають по маленьких баночках, не доходячи до верху на¼;
- зверху насипають цукровий пісок, закривають капроновими кришками і прибирають на полицю.
Поступово калина буде давати додатковий сік, який і розчинить цукор, що залишився.
Без цукру
Промиті ягоди можна заморозити на зиму, а можна приготувати без цукру у власному соку:
- для початку віджимають сік з плодів і з’єднують його з цільними ягодами в пропорції 3:7;
- ставлять на вогонь і, довівши до кипіння, відразу ж знімають;
- расфасовав по банкам, стерилізують 20 хвилин і закочують.
Калина у власному соку – відмінний напівфабрикат для компотів, киселів та желе. Ягідками можна прикрашати торти і використовувати заготовку в лікувальних цілях.
З медом
Якщо є бажання зробити заготовку якнайсолодше, можна використовувати мед.
Для цього плоди обдають окропом і відразу ж протирають крізь сито. Отриману масу з’єднують з медом (1:1), ретельно вимішують і зберігають на холоді. Виходить не тільки смачно, але і подвійно цілюще.
Використовуючи цей рецепт, немає необхідності піддавати плоди попередньої обробці, щоб видалити гіркоту. Під впливом меду вона піде сама собою, і заготівля придбає приємну солодкість.
Желе з калини
Ну, хто з дітей не любить солодке желе? Ось і з ягід калини можна зробити смачний, гарний фруктовий студенець. І не просто побалувати стравою маленьких домочадців, а зробити об’ємні заготовки на всю зиму, слідуючи таким алгоритмом:
- ягоди спочатку мнуть, як і в першому рецепті, потім додатково перетирають через сито, щоб позбутися від кісточок;
- в отриманий сік (1 склянка) вводять цукор (2 склянки) і все добре перемішують;
- расфасовав по банках, прибирають на зберігання в холодильник.
Маса дуже швидко перетвориться в холодець завдяки здатності ягід желіроваться. А взимку діти будуть насолоджуватися не тільки коханим, але і корисним ласощами.
Джем без кісточок
Щоб страва наситилося цікавим смаком, ягоду краще знімати з гілок після заморозків.
Для приготування джему потрібної густоти цукровий пісок беруть в тому ж обсязі, що і плоди калини. Перші дії ідентичні тим, що описано в рецепті приготування желе (якщо ні, звичайно, соковижималки).
Далі господиня виконує такі кроки:
- отриманий сік виливають в каструлю і нагрівають;
- всипають цукор і, помішуючи, доводять до кипіння;
- томити на повільному вогні 40 хвилин, намагаючись, щоб маса не прилипла до ємності.
Джем фасують в банки в гарячому вигляді і відразу ж закривають поліетиленовими кришками, призначеними для консервації. Щоб солодкість вийшла ще і ніжною, рекомендується частина калинових плодів замінити замороженими ягодами малини або полуниці.
Варення з калини
Варення, по суті, той же джем, тільки для готування береться пропорційну кількість цукру, і знадобиться вода. Тому консистенція вийде не такий густий, як у попереднього страви. Заготовлюючи варення запас, господиня може експериментувати, поєднуючи калину з різними дарами природи.
З яблуками
Для приготування цієї страви беруть по 3,5 кг яблук і цукру на 1 кг калини, а також 300-320 мл води. Послідовність дій така:
- з калини тиснуть сік, відокремивши від кісточок;
- яблука без серцевини і шкірки ріжуть часточками;
- укладають фрукти в таз для варення і заливають водою;
- коли закипить, всипають цукор і заважають до повного розчинення;
- знявши з вогню, дають трохи охолонути;
- вливши сік калини, знову ставлять на плиту і варять до загусання.
Розфасовані баночки рекомендується накривати вощеного папером. Так варення довше протримається у погребі, не засахариваясь.
З апельсином
Цей рецепт у господині може стати фірмовим – настільки незвичайний і приємний смак варення. Але в даному варіанті цукру доведеться взяти більше, ніж плодів – 2 кг на 1,5 кг калини. Цитрусових досить півкілограма.
Алгоритм приготування такий:
- вимиту ягоду подрібнюють у блендері;
- пересипають цукром і дають настоятися 2 години;
- апельсини обшпарюють окропом і ріжуть (разом з цедрою) на часточки;
- цитруси також перетворюють блендером в пюре і з’єднують з калиною;
- перемішавши, розкладають у скляні банки.
Так як це варення не піддається тепловій обробці, зберігати його краще в холодильнику або льосі при температурі не вище 8 градусів тепла.
Рецепт п’ятихвилинка
Назва страви говорить не про те, що варення буде готове практично за 5 хвилин – просто стільки триває кожен захід на плиту. А рівне співвідношення цукру і калини (в даному рецепті по 1,5 кг) прискорить процес загустіння.
Сама ж технологія представлена такими діями:
- закипятив воду (0,5 л), додають цукор звичайний і трохи ванільного (15 м);
- через 5 хвилин засипають калину;
- 5 хвилин відварюють і залишають на 5 годин;
- в наступному заході варка – такої ж тривалості.
Заважають варення постійно, не забуваючи знімати пінку. Розливають по банках в гарячому вигляді.
Без кісточок
Не всім подобаються в варення великі кісточки-сердечка калини, тому можна приготувати його за таким рецептом. Для початку ягоди (1 кг) доведеться 2 години потримати в морозильній камері, а потім 20 хвилин прогріти на слабкому вогні в каструлі з товстим дном. Подальші маніпуляції будуть такими:
- коли плоди розм’якнуть і випустять сік, їх відкидають на друшляк і тиснуть;
- отриману рідину з’єднують з цукром (700 г);
- прогрівають 6 хвилин і фасують по баночках.
Варення потрібно буде ще трохи допарить в теплому місці, а потім відправити на зберігання при температурі від 5 до 18 градусів.
Калина сушена
Якщо в господарстві є спеціальна вішалка, проблема вирішується швидко. У відсутність цього побутового приладу доведеться скористатися духовкою. Щоб все вийшло правильно, дотримуються таких умов:
- попередньо велику цільну ягоду підсушують на рушник з натурального матеріалу;
- лист, на якому калину відправлять в духовку, застеляють папером для випічки;
- плоди укладають одним шаром, намагаючись, щоб вони менше стикалися один з одним (можуть злипнутися);
- оптимальна температура в печі – 55-60 градусів;
- під час сушіння дверцята духовки повинна бути постійно прочиненими;
- щоб не перетримати, ягідки витягають, як тільки вони зморщаться.
Сушку калини можна провести і іншим методом – в’яленням. До того, як калину ставити в духовку, в даному варіанті їй доведеться пройти кілька попередніх етапів:
- бланшування 2-3 хвилини над парою;
- сушка на рушник;
- багаторазова засипка цукром, щоб позбутися від зайвого соку (його потрібно злити і використовувати для інших цілей).
Тільки після цього плоди розкладають на деко, застелене фольгою, і сушать у духовці при температурі 85 градусів не більш півгодини.
Корисні напої з калини на зиму
Компот
Якщо в будинку варять на зиму варення, компоти закочують обов’язково. Тим більше калиновий компот володіє корисними властивостями, які позитивно впливають на організм. Він чудово втамовує спрагу, а також виводить шкідливі токсини та сполуки.
Щоб витримати правильну пропорцію у співвідношенні інгредієнтів, на кожну 3-х літрову банку консервації беруть 2 кг ягід калини, по 0,75 кг цукру і води (в літрах).
Дотримуються такого способу готування:
- промивши плоди кілька разів в холодній воді, калину додатково бланшують на пару 2-3 хвилини;
- давши стекти зайвій воді, ягоди розкладають на кухонному рушник, щоб підсохли;
- потім укладають в стерильні банки;
- готують сироп, додаючи у воду цукор малими порціями;
- заливають ягоду і ставлять на стерилізацію (15 хвилин).
Закатані банки перевертають вниз шийками, укутують ковдрою і витримують добу. Потім виносять у прохолодне приміщення.
Сік
Ягоди ( 1 кг) відокремити від плодоніжок, добре промити водою. Потім розім’яти і віджати сік. Вичавки залити водою ( 1 стакан), довести до кипіння і теж віджати.
Соки першого і другого віджиму злити в одну ємність, додати цукор (200 гр) і довести до кипіння.
Потім розлити у підготовлені пляшки або банки, закрутити кришками і охолодити під пледом.
Дуже смачна калина на зиму для чаю: відео
Висновок
Продовжувати можна до безкінечності описувати способи зимових заготовок. Навіть, незважаючи на те, що калина не так популярна, як, наприклад, вишня, рецептів у господинь побільшало достатньо і для цієї ягоди.