Заготовки для супів на зиму в банках – кращі рецепти бабусі, в автоклаві, з квасолею

Давайте чесно зізнаємося, що готувати люблять не всі. Це, звичайно, цікаве заняття, але займає багато часу, особливо коли потрібно нагодувати велику родину. Але є маса способів полегшити процес приготування їжі та прискорити його. Один з них – універсальні заготовки для перших страв на зиму. Погодьтеся, адже простіше відкрити заздалегідь підготовлену баночку і за півгодини зварити смачний борщ або суп, не витрачаючи час на підготовку, нарізку і пасерування овочів. Ці рецепти використовували ще наші бабусі, коли готували різні види супів: гречаний, квасолевий, кропив’яний, харчо і інші. Пропонуємо рецепт заготовки для супу на зиму, покроково розписаний, фото і відео.

Рецепт заготовки для овочевого супу на зиму

Заготовки для супов на зиму в банках - лучшие рецепты бабушки, в автоклаве, с фасолью

Основний варіант супового напівфабрикату – так званий «літній». Але суп з нього готується не тільки влітку, але і в зимовий час. Іноді такий супчик називають дачним, адже в його складі овочі і коренеплоди, які зазвичай вирощують на дачних ділянках. Це найбільш підходящий рецепт для тих сімей, у членів яких занадто різні смаки й уподобання. Повірте, цей суп сподобається всім, адже він має легкий і приємний смак.

Інгредієнти

  • капуста 500 г
  • цибуля 200 г
  • морква 250 г
  • помідор зелений 350 г
  • перець болгарський 350 г
  • яблуко 100 г
  • олія рослинна 100 мл
  • оцет 1 ч. л.
  • перець чорний горошок 2 г
  • сіль 20 г
  • цукор 50 г

На порцію

Калорії: 168.9 ккал

Білки: 2.4 м

Жири: 10.3 р

Вуглеводи: 16.7 м

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Заготовки для супов на зиму в банках - лучшие рецепты бабушки, в автоклаве, с фасолью

    Чистимо всі інгредієнти, ріжемо або трьом їх на крупній тертці. Зробіть, як вам зручно, але для рівномірної прожарювання розмір шматочків має бути приблизно однаковим.

  • Заготовки для супов на зиму в банках - лучшие рецепты бабушки, в автоклаве, с фасолью

    Шукаємо сковороду з великою місткістю, адже багато овочів. Бажано, щоб сковорідка мала товсте дно і антипригарне покриття, але краще вибрати варіант, до якого ви звикли.

  • Заготовки для супов на зиму в банках - лучшие рецепты бабушки, в автоклаве, с фасолью

    Наливаємо олію і висипаємо в нього приправи – сіль, цукор, перець. Викладаємо овочі, можна робити це по черзі, можна змішати їх і готувати порціями. Обсмажуємо на середньому вогні. Після додаємо оцет і тушкуємо під кришкою приблизно 15-20 хвилин.

  • Заготовки для супов на зиму в банках - лучшие рецепты бабушки, в автоклаве, с фасолью

    Розливаємо по банках і закатуємо. Додаткової стерилізації не потрібно.

Такий напівфабрикат можна не закривати банки, а заморожувати. Смак страви, в приготуванні якого використовувалися заморожені заготовки для супів, зовсім не буде відрізнятися.

Рецепт заготовки для розсольнику на зиму

Заготівля для розсольнику на зиму являє собою в одній банці все необхідне для приготування першої страви. Це вдвічі зручно для тих сімей, які мають дачну ділянку, адже такі заготовки дозволяють значно економити на купівлі дорогих овочів у холодну пору.

Заготовки для супов на зиму в банках - лучшие рецепты бабушки, в автоклаве, с фасолью

Рецепт напівфабрикату на зиму залежить від ваших уподобань і наявності необхідних продуктів, але зручніше всього заготовляти розсольник з рисом або перловкою.

Час приготування: 60 хвилин

Кількість порцій: 10

Енергетична цінність

  • калорії – 217,4 кКал;
  • білки – 4,8 м;
  • жири – 11 г;
  • вуглеводи – 24,8 р.

Інгредієнти

  • перловка – 250 г;
  • огірки солоні – 500 г;
  • вода – 500 мл;
  • цибуля – 200 г;
  • морква – 200 г;
  • рослинне масло – 100 мл;
  • томатна паста – 100 г;
  • сіль – 20 г;
  • чорний перець мелений – 5 р.

Покрокове приготування

  1. Приготування заправки для розсольнику починають з підготовки крупи. Необхідно залити перловку водою залишити для набухання. Досить буде і пари годин, але зручніше залити крупу ввечері, а вранці продовжити приготування.
  2. Коли перловка розбухла, її необхідно промити і проварити. Для цього заливаємо крупу водою так, щоб об’єм води в два рази перевищував кількість каші. Тобто на 250 г перлової крупи необхідно 500 мл води.
  3. Варимо перловку, поки вся вода википить. Вона може бути трохи недовареною, але це неважливо на даному етапі.
  4. Готуємо овочі. Миємо й чистимо цибулю і моркву. Цибулю дрібно ріжемо, моркву тремо на крупній тертці.
  5. Таким же чином готуємо огірки.
  6. Кладемо на сковороду цибулю, моркву й огірки. Пасеруємо на соняшниковій олії протягом 7-10 хвилин. Потім додаємо томатну пасту. Накриваємо кришкою і продовжуємо тушкувати на середньому вогні.
  7. Через 5-7 хвилин додаємо перловку. Її чимало, тому краще використовувати місткі сковорідки або каструльки з товстим дном. Перемішуємо, додаємо сіль і перець. Заливаємо водою так, щоб покрити суміш повністю. Продовжуємо тушкувати ще 10 хвилин, час від часу помішуючи.
  8. Обережно розкладаємо гаряче вариво по банкам, закатуємо ключем або закручуємо щільно кришку, якщо ви використовуєте банки з різьбленням. Охолодити і зберігати в холодному місці.

Важливо: огірки не обов’язково терти на тертці, можна порізати кубиками, але тоді слід протушкувати їх трохи довше.

Якщо не хочете возитися з банками, відправте заготовку в морозилку, там вона може зберігатися кілька місяців.

Особливість приготування в автоклаві

Перший варіант приготування заготовки для супів на зиму в банках – на плиті, другий – в автоклаві.

Заготовки для супов на зиму в банках - лучшие рецепты бабушки, в автоклаве, с фасолью

Саме з допомогою автоклава деякий “просунуті” господині роблять заготовки для супів. Не лякайтеся цього страшного слова, це всього лише прилад, який готує страви під тиском. Можливо, він є у вас вдома і називається просто – мультиварка з функцією скороварки.

Приготування закруток на зиму в мультиварці має ряд особливостей і переваг, а саме:

  • прилад готує сам. Не треба помішувати, прикручувати вогонь і так далі;
  • час приготування зменшується;
  • продукти зберігають природний смак, колір, а також вітаміни і корисні речовини;
  • готувати можна практично без жирів.

Заготовки для супов на зиму в банках - лучшие рецепты бабушки, в автоклаве, с фасолью

Але так як пристрій приладу відрізняється від простої каструльки, то потрібно відзначити такі важливі речі:

  • скороварка і автоклав готують під великим тиском, а значить, створює вакуум після закриття кришки. Якщо ви забули щось покласти, то швидше за все доповісти вже не вийде;
  • продукти кладуться не по черзі, а відразу, тому тут необхідно суворо дотримуватися послідовність, зазначену в рецепті;
  • якщо ви ніколи не готували в скороварці і автоклаві, то будьте готові до того, що смак страви буде відрізнятися;
  • кількість готової заготовки залежить від обсягу вашого автоклава. Не готуйте більше овочів, ніж влізе в чашу вашого приладу.

Якщо таке диво-пристрій є у вас вдома, то воно звичайно ж полегшить консервацію на зиму, це стосується і заготовок для супів. Спробуйте, але при виборі рецепта шукайте позначку “в автоклаві або скороварці”.

Порада: сучасні кухарі часто пропонують приготувати таким методом заготовки з бобовими (горохом або квасолею), адже в автоклаві це займає набагато менше часу.

Як готувати суп з заготівлі

Ну ось ваш підвал повний супових напівфабрикатів і настав саме той час, коли потрібно їх використовувати. Давайте розберемося, як приготувати перше блюдо з заготовки.

Заготовки для супов на зиму в банках - лучшие рецепты бабушки, в автоклаве, с фасолью
Все просто:

  1. Варимо бульйон, якщо ви звикли його варити. До речі, це можна зробити в скороварці в режимі «гасіння».
  2. У бульйон додаємо почищену й нарізану картоплю і варимо до готовності.
  3. Відкриваємо банку з заготівлею і висипаємо вміст на сковороду. Протушиваем приблизно 5 хвилин.
  4. Додаємо заправку в суп. Варимо ще 5-7 хвилин. Можна додати зелень за смаком.

Ось так, витративши зовсім небагато часу в літній період, можна значно полегшити приготування їжі взимку. Заготовки для супів – це смачно і практично, адже свіжою юшкою залюбки поласує вся ваша родина і буде пальчики облизувати.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: