Про вершковому соусі: рецепт з фото, як приготувати в домашніх умовах

Вершковий соус схожий на базовий білий. Згідно з основним рецептом в ньому використовується ру – основа з борошна і жиру. Вершки дають підливці більш ніжний смак і консистенцію, тому кожне блюдо, доповнене нею, стає вишуканим.

Існують різні варіанти приправи. Наприклад, якщо додати тертий сир, ви отримаєте приємну кремову консистенцію, яка буде доречна при приготуванні пасти, спагеті, або різотто. Можна проявити фантазію і додати в вершковий соус рецепт шматочки м’яса або болгарського перцю — вийде зовсім інший смак.

Ця приправа — безпрограшний швидкий варіант для пасти. Приготувати її легко — досить вибрати якісні макарони з твердих сортів пшениці і відварити їх al dente. Далі макаронні вироби змішують з вершковим соусом прямо у каструлі або ємності для подачі на стіл. Приправляють за бажанням сиром і зеленню. Паста, приготовлена в домашніх умовах, готова.

О сливочном соусе: рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях

Вершковий соус рецепт підійде також до м’яса, піци або навіть десерту. Можна проявити фантазію і додати в соус шматочки м’яса або болгарського перцю — вийде зовсім інший смак. Приготувати його нескладно — знадобляться прості, доступні інгредієнти і покроковий рецепт.

Порада: готовий соус можна зберігати в морозильній камері. Після розморожування просто трохи підігрійте його і використовуйте за призначенням.

Класичний рецепт

Вершковий соус має безліч варіацій, різний склад і використовується для будь-яких випадків. Більшість його різновидів готується на основі цього базового рецепту з мінімумом інгредієнтів.

Інгредієнти

  • вершки 20% 200 мл
  • борошно 1 ст. л.
  • вершкове масло 30 г
  • сіль за смаком
  • перець за смаком

На порцію

Калорії: 23.32 ккал

Білки: 0.46 м

Жири: 2.1 м

Вуглеводи: 0.87 р

Кроки 10 хв. Відео-рецепт

  • О сливочном соусе: рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях

    Просійте борошно і обсмажте на сухій сковороді до світлого золотистого відтінку.

  • О сливочном соусе: рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях

    Додайте масло. З’єднайте масу, розмішайте грудочки лопаткою.

  • О сливочном соусе: рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях

    Акуратно введіть вершки, ретельно перемішайте.

  • О сливочном соусе: рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях

    Варіть на слабкому вогні, постійно помішуючи, до появи пухирців. Готуйте ще 2-3 хвилини до потрібної консистенції.

  • О сливочном соусе: рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях

    Посоліть і поперчіть за смаком.

Грибний вершковий соус

Якщо ввести в вершковий соус гриби, вийде насичене, ароматне додаток до гарнірам з овочів, м’ясних і рибних страв.

Час приготування: 15 хвилин

Кількість порцій: 20

О сливочном соусе: рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях

Енергетична цінність

  • калорії – 17.54 ккал;
  • білки – 0.34 г;
  • жири – 2 г;
  • вуглеводи – 0.66 р.

Інгредієнти

  • вершки 20% – 200 мл;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • масло вершкове – 40 г;
  • свіжі печериці або білі гриби – 100 г;
  • сіль – за смаком;
  • мускатний горіх – на кінчику ножа.

Покрокове приготування

  1. Вимийте гриби. Дайте їм обсохнути. Наріжте тонкими пластинами. Борошно просіяти.
  2. На розігріту сковороду покладіть половину всієї порції вершкового масла. Обсмажте гриби.
  3. Окремо обсмажте борошно, додайте масло, що залишилося, розімніть грудки і влийте вершки – приготуйте класичний соус.
  4. Смажені гриби додайте в соус і варіть кілька хвилин. Приправте і посоліть. При бажанні можна подрібнити масу блендером.

Порада: за аналогією з грибами можна додавати в соус і інші компоненти, наприклад, цибуля, часник, приправи або шматочки солодкого перцю.

Вершковий соус із сиром

Класичний варіант підливи, який можна використовувати як основу-соус для піци, будь-яких видів макаронних виробів, запеченої курки і м’яса, подати до креветок та інших морепродуктів.

Час приготування: 10 хвилин

Кількість порцій: 20

О сливочном соусе: рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях

Енергетична цінність

  • калорії – 20.78 ккал;
  • білки – 1.03 г;
  • жири – 3.46 г;
  • вуглеводи – 0.64 р.

Інгредієнти

  • жирні вершки – 1 ст.;
  • твердий сир – 100 г;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • вершкове масло – 60 р.

Покрокове приготування

  1. Натріть сир. У класичному рецепті використовується пармезан, але ви можете взяти будь-який інший доступний вам в даний момент.
  2. Обсмажте на сковороді олію і борошно, тонкою цівкою влийте вершки. Розімніть всі грудочки. Доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і дайте масі протомиться пару хвилин.
  3. Покладіть в соус сир і розмішайте. Як тільки він розплавиться, зніміть сковороду з вогню.

Рада: у рецептах соусів з сиром часто не вказуються сіль і спеції. Так роблять тому, що багато сири вже досить солоны. Якщо вам попався прісний продукт і підлива виходить смаку, додайте сіль і спеції на свій розсуд.

Солодкий вершковий соус до м’яса

Спробуйте поекспериментувати — приготуйте в доповнення до м’ясних страв незвичайний солодкий соус. Особливо добре він буде гармоніювати з птахом, кроликом та індичкою.

Час приготування: 10 хвилин

Кількість порцій: 10

О сливочном соусе: рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях

Енергетична цінність

  • калорії – 32.43 ккал;
  • білки – 0.69 г;
  • жири – 6.65 м;
  • вуглеводи – 3.65 р.

Інгредієнти

  • вершки 30% – 200 мл;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • базилік – 1 гілочка;
  • чебрець – 1 ст. л.;
  • каррі – 1 ч. л.;
  • соєвий соус – ½ ч. л.;
  • гірчиця ½ ч. л.

Покрокове приготування

  1. Вимийте базилік. Дрібно нарубаєте.
  2. Влийте вершки і соєвий соус в каструлю або сотейник. Закип’ятіть.
  3. Зменшіть вогонь. Додайте гірчицю, цукор. Помішуйте до розчинення.
  4. Киньте в соус спеції і трави. Уваривайте, помішуючи, до потрібної консистенції. Подавати холодним, тоді він буде більш густий.

Солодкий вершковий соус до кондитерських виробів

Класичний спосіб зробити соковитим, смачним кондитерський виріб — подати до нього солодкий соус. Доповніть підливу цедрою лимона, кокосовою стружкою, корицею — від цього десерт тільки виграє! Спробуйте вранці спекти млинці і подати до них цю підливу — вийде смачний сніданок.

Час приготування: 10 хвилин

Кількість порцій: 25

О сливочном соусе: рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях

Енергетична цінність

  • калорії – 80.96 ккал;
  • білки – 1.09 г;
  • жири – 6.54 г;
  • вуглеводи – 4.42 р.

Інгредієнти

  • вершки – 2 ст.;
  • борошно або крохмаль – 1 ст. л.;
  • яєчний жовток – 5 шт.;
  • цукор – 3 ст. л.;
  • ванілін – на кінчику ножа.

Покрокове приготування

  1. Розітріть жовтки з крохмалем або борошном.
  2. Нагрійте в невеликій каструльці вершки. Додайте цукор. Доведіть до кипіння.
  3. Введіть яєчну масу в каструлю з вершками. Додайте ваніль. Безперервно помішуйте. Як тільки побачите перші бульбашки, погасіть вогонь. Остудіть.

Сметанно-вершковий соус

Підлива відмінно підходить до м’яса. Додайте в неї трохи нарізаного базиліка, кінзи, петрушки, кропу — кожен раз соус буде грати новими смаковими фарбами.

Час приготування: 10 хвилин

Кількість порцій: 15

О сливочном соусе: рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях

Енергетична цінність

  • калорії – 35.38 ккал;
  • білки – 0.62 м;
  • жири – 3.28 м;
  • вуглеводи – 0.83 р.

Інгредієнти

  • сметана – 3 ст. л.;
  • борошно – 2 ст. л.;
  • молоко – 200 мл;
  • масло вершкове – 40 г;
  • сіль – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Відлийте в сотейник 150 мл молока і підігрійте.
  2. На вершковому маслі обсмажте борошно, постійно помішуючи. Введіть холодне молоко. Розбийте грудочки.
  3. Додайте тепле молоко, помішуючи. Додайте сіль.
  4. Доведіть соус до потрібної густоти. Вимкніть плиту. Введіть в гарячу масу сметану і гарненько перемішайте, щоб не утворилися грудочки.

Порада: додавши в вершковий соус зі сметаною цукор, ви отримаєте прекрасний крем для торта або тістечка.

О сливочном соусе: рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях

Вважається, що соус необхідний, щоб приховувати помилки кулінара. Але він, навпаки, прикрашає страву, підкреслюючи всі відтінки смаку. Підлива дозволяє підкреслити головні інгредієнти, але ні в якому разі не перекриває їх. Вершкова підлива дозволить підвищити енергетичну цінність їжі, зробивши її більш поживною. Разом з тим збільшується і калорійність страви, так що, котрі худнуть слід бути обережніше з уживанням подібних доповнень. Втім, і вони теж зможуть знайти для себе ідеальний рецепт вершкового соусу.

Приготувати таку вишукану приправу за рецептом з фото дуже просто. Уміло варіюючи інгредієнти, можна кожного разу отримувати новий смак вже знайомих страв.

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

О сливочном соусе: рецепт с фото, как приготовить в домашних условиях

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: