Баклажани на зиму – кращі рецепти з фото, без стерилізації

Вважається, що плоди фіолетового кольору самі корисні для організму людини. З синеньких виходять не тільки поживні, але і дуже смачні страви. Баклажани одні з небагатьох продуктів, здатних не втрачати цінних якостей при тепловій обробці. Тому так популярні вони в зимових заготовках.

Секрети та поради з приготування

Кожна господиня володіє своїми маленькими секретами консервації. Цей підзаголовок буде не зайвим для початківців кулинарок. Адже наведені нижче рецепти – лише коротка інформація по готуванні. На практиці ж виникає маса непотрібних нюансів:

  • вибираючи баклажани, м’які, пошкоджені і світлі плоди відразу ж відкладають в сторону – вони не підходять для консервації;
  • не варто купувати синенькі великих розмірів – їх насіння будуть тільки заважати;
  • у консервації рекомендується використовувати велику сіль – дрібну плоди вбирають з надлишком;
  • ароматне базарне масло в зимові заготовки не підходить; його краще залишити на свіжі салати, а для консервації купити рафінована;
  • якщо рецептура передбачає стерилізацію, стежать, щоб вода в каструлі не вирувало; так і банки можуть лопнути, і їх вміст виплеснутися, або вода буде заливатися до синенькими;
  • консерви без стерилізації підлягають обов’язковому укутыванию на 12-24 години, або після природного охолодження кілька днів зберігаються в холодильнику.

І ще одна порада на доріжку – заготовками на зиму займаються без поспіху і з хорошим настроєм, залишивши на час всі інші справи. Тоді вийдуть самі смачні закуски на світі.

Рецепти приготування баклажанів на зиму

Законсервувати баклажани на зиму можна різними способами. Пропонуємо нижче в статті рецепти заготовок на будь-який смак. Вони не тільки оригінальні, але і дуже корисні, так як збагачені різними овочами, прянощами і спеціями.

Рецепт «Пальчики оближеш»

Баклажаны на зиму - лучшие рецепты с фото, без стерилизации

Підбір інгредієнтів у даному рецепті робить готується на зиму страва надзвичайно смачним і ситним.

Закуска обов’язково стане «цвяхом» святкового меню, якщо господиня буде дотримуватися такого алгоритму приготування:

  • баклажани (0,5 кг) миють і нарізають на великі бруски;
  • помідори-вершки (250 г) розрізають на 4 частини;
  • солодкі перці (300 г) без насіннєвої коробочки розбирають на смужки;
  • цибулю-ріпку (250 г) ріжуть на півкільця;
  • наливши в сотейник півсклянки олії, укладають овочі;
  • обсмажують 10 хвилин, потім солять (1/2 ст. л.), додають цукор (1 ст. л.) і спеції (за смаком);
  • вливають томатний соус (360 мл), кладуть роздавлений часник (50 г), накривають кришкою і тушкують 15 хвилин;
  • вводять оцет (45 мл) і через 5 хвилин знімають з вогню.

Расфасовав у гарячому вигляді, баклажанну закуску герметично закочують, банки перевертають догори денцем і утеплюють. Через добу розкривають і виносять у льох.

Без стерилізації

Баклажаны на зиму - лучшие рецепты с фото, без стерилизации

Цю закуску жартома називають «союз трьох», офіційна ж назва – салат «Трійка» (за кількістю основних продуктів).

Щоб його приготувати, беруть 3 баклажана середніх розмірів, стільки ж болгарського перцю і репчатых головок.

Привертає господинь заготовка не тільки простотою складу, але і швидким способом приготування:

  • основні компоненти нарізують великими скибочками;
  • 7-10 часточок часнику подрібнюють ножем і прожарюють в рослинній олії (100 мл);
  • кладуть овочеву нарізку і тушкують півгодини, регулярно помішуючи;
  • підсолюють (1 ст. л.), а через 5 хвилин вводять оцет (45 мл);
  • через 10 хвилин знімають і фасують в гарячому вигляді.

Салат навіть без стерилізації добре зберігається взимку на полиці в коморі. Господині можуть урізноманітнити закуску, додавши ще до введення оцту, спеції на свій розсуд.

«Тещин язик»

Баклажаны на зиму - лучшие рецепты с фото, без стерилизации

Закуска цілком виправдовує свою назву – настільки вона пікантна і гостра, але байдужим не залишить нікого.

Щоб приготувати 4 баночки (по 0,5 л) неперевершеного страви знадобиться 2 кг синеньких і дотримання наступною технологією:

  • фіолетові плоди без хвостиків нарізають кружечками, товщиною 2 см;
  • потім присипають сіллю і залишають на півгодини, щоб пішла гіркота;
  • баклажани промивають і обсмажують до рум’яного кольору;
  • помідори, цибулю і болгарський перець (все по 0,5 кг) пропускають через м’ясорубку;
  • додають ½ перчика чилі без насіння (але можна орієнтуватися на свій смак);
  • в овочеву суміш вводять сіль (1 ст. л.), цукор (2 ст. л.), оцет (100 мл);
  • проварюють 5-7 хвилин і додають роздавлений часник (1 середню голівку);
  • добре перемішують і знімають з плити.

Синенькі фасують в банки шарами, заливаючи приготованим соусом. Заготівлю не стерилізують, а витримують добу під теплою ковдрою.

З часником

Баклажаны на зиму - лучшие рецепты с фото, без стерилизации

Для тих, хто любить пікантний смак, цей простий рецепт приготування синеньких стане ще одним приємним доповненням до зимового столу.

Підбір продуктів розрахований на 3 кг фіолетових плодів. Сама процедура приготування закуски легка і не вимагає особливих навичок:

  • баклажани розрізають уздовж на 4 частини і відварюють 5 хвилин в розсолі – 3 л води, ¾ склянки солі, 300 мл оцту;
  • 1 склянку роздавленого часнику заливають рослинним маслом (300 мл);
  • зцідивши синенькі, змішують з часником і фасують по банкам.

З-за великої кількості оцту консервація не потребує стерилізації. Як тільки внутрішній вміст банок охолоне, їх відправляють на зберігання в льох.

Рецепт без оцту

Баклажаны на зиму - лучшие рецепты с фото, без стерилизации

Цей рецепт трохи схожий на попередні набору інгредієнти. Але от смак все одно виходить відмітним і досить приємним.

Алгоритм дій полягає в наступному:

  • синенькі (2,5 кг) обробляють одним із звичних способів, але цікавіше вони виходять у обжарке;
  • нарізають великими шматочками болгарський перець (2,5 кг) і стиглі помідори (1 кг);
  • цибуля (1 кг) шаткують і обсмажують до рум’яного кольору;
  • у сотейник укладають баклажани і інші овочі;
  • готують розсіл з 0,5 л води, 300 г цукру, 5 ст. л. солі, 1 склянка рослинного масла;
  • заливають овочеву суміш і тушкують 20-25 хвилин;
  • кладуть кілька горошин запашного перцю і різану петрушку;
  • тиснуть 5 головок часнику, додають до рагу і тримають під кришкою ще 5 хвилин.

Фасують по гарячих банкам і відразу ж закатують. Охолоджують в закутаному вигляді.

По-корейськи

Баклажаны на зиму - лучшие рецепты с фото, без стерилизации

Коли чують приставку до назви страви «по-корейськи», найчастіше уявляють собі тоненькі «черв’ячки» морквини, добре приправлені спеціями.

Прянощі як раз і є національною особливістю, ними доповнюють різні страви. Ось і баклажани в корейському варіанті – це щось непередаване за смаком і ароматом.

Технологія приготування багатоетапна, зате закуска в підсумку виходить настільки смачною, що з’їдається в мить ока. Тому рекомендується відразу налаштовуватися на великий обсяг, щоб насолоджуватися закускою по-корейськи як можна довше.

Підготовка супутніх овочів

Морква (0,5 кг) шаткують у вигляді тонкої соломки. Запарюють 3 хвилини в окропі – від цього коренеплід трохи розм’якшиться. Потім відкидають на друшляк, промивають і віджимають.

Цибуля (0,5 кг) нарізають півкільцями, чим тонше, тим краще.

Болгарський червоний або помаранчевий перець (теж півкіло) розбирають на вузькі смужки. Овочі складають у великий таз і перемішують.

До маси додають по 1 ч. л. червоного і чорного меленого перцю, 2 ч. л. коріандру в порошку, 1 ст. л. солі, 6 ст. л. цукру, 7 роздавлений зубців часнику.

Вливають по 90 мл оцту і олії соняшникової, ще раз перемішують і накривають харчовою плівкою. Овочеву суміш витримують 5 годин.

Підготовка синеньких

Використовувати баклажани з шкіркою або без, кожна господиня вирішить самостійно (у будь-якому випадку вийде смачно).

Плоди нарізають брусочками в 1,5 див. Пересипавши крупною сіллю, витримують 40-60 хвилин. Сік, що виділився, зливають, синенькі віджимають і добре промивають.

Баклажани піддають тепловій обробці одним з наведених способів:

  • проварюють не більше 10 хвилин в підсоленій воді і виймають;
  • обсмажують на олії 5-7 хвилин;
  • запікають в духовці 10-15 хвилин на середньому режимі.

В 1-му варіанті рекомендується оброблені баклажани потримати під вантажем, щоб стекла зайва волога.

Заключна фаза

Гарячі синенькі змішують з маринованими овочами і дають масі охолонути. В принципі, на цьому етапі закуска вже готова до вживання.

Для тривалого зберігання доведеться заготівлю стерилізувати. Банки по 0,5 л витримують 15 хв, літрові – 25 хв. Це гарантує зберігання консервації навіть в кухонній шафі.

По-грузинськи — відео

Баклажани як гриби на зиму

Особливо сподобаються ці рецепти любителям лісових дарів. Баклажани по смаку, поживної цінності і навіть зовнішнього вигляду відмінно замінюють собою гриби.

З часником в маринаді

Баклажаны на зиму - лучшие рецепты с фото, без стерилизации

Пропонуємо скористатися простим рецептом, який дозволить приготувати на зиму баклажани «як гриби».

Головне для господині – дотримати наведений нижче алгоритм:

  • синенькі (2 кг) нарізають кубиками 3х3 см і пересипають сіллю;
  • через годину баклажани промивають і обсмажують у пісному маслі;
  • цибуля (2 шт.) подрібнюють півкільцями, часник – маленькими часточками;
  • на дно банки кладуть лавровий лист, невелику гілочку кропу, трохи часнику і 3-4 горошини перцю;
  • фасуя синенькі, їх перемежовують цибулею, намагаючись максимально утрамбувати;
  • готують маринад, взявши в однаковій кількості воду, рослинне масло і оцет 9% (160 мл).

Масло і оцет вливають у вже закипілу рідина. Готовим маринадом заливають банки і відразу ж закатують.

З майонезом

Баклажаны на зиму - лучшие рецепты с фото, без стерилизации

Для різноманітності домашніх заготовок, можна приготувати баклажани як гриби з додаванням майонезу. Блюдо виходить досить ситним і дуже смачним. Кількість інгредієнтів розрахована на 2 пів літрові баночки.

Алгоритм дій наступний:

  • 2 баклажана (середніх) нарізати кубиками, опустити в киплячу воду на 3 хвилини. Потім перекласти овочі на друшляк, щоб позбавити від зайвої рідини;
  • Після шматочки баклажанів, посолити за смаком і обсмажити на рослинному маслі;
  • 1 головку ріпчастої цибулі нарізати кубиками і на окремій сковороді обсмажити на олії;
  • З’єднати в одній ємності цибулю і баклажани, додати за смаком грибну приправу. Видавити часник (3 великих зубчики) і заправити майонезом (5 столових ложок). Все ретельно перемішати.
  • Розкласти овочеву масу по баночках і простерилізувати в каструлі з водою після закипання протягом 20 хвилин.
  • Потім закрутити кришками і прибрати остигати заготовку під плед.

Баклажани, запечені в духовці — рецепт на зиму

Баклажаны на зиму - лучшие рецепты с фото, без стерилизации

Якщо проводити дегустацію цієї страви в процесі його приготування, то господиня ризикує залишитися без зимової консервації.

Закуску домочадці розкидають відразу ж – настільки смачною вона виходить. Тому, готуючи інгредієнти, краще брати продукти із запасом.

  • баклажани – 10 середніх штучок, надрізають уздовж і запікають при 180 градусах 25 хвилин;
  • подрібнені овочі — моркву та цибулю (по 2 шт.) пасерувати в олії;
  • в кінці додають тертий часник (1 головка) та різану зелень (пучок);
  • овочевий сумішшю начиняють остиглі синенькі;
  • фаршировані плоди укладають щільно до 3-х літрові банки;
  • для приготування маринаду в киплячу воду (1,5 л) додають цукор (1 ч. л.), сіль (за смаком), томатну пасту (150 мл);
  • заливають розчином баклажани і відправляють стерилізуватися 5 хвилин;
  • після цього банки вливають оцет (1 ст. л.) і відразу закочують.

Витримують добу в закутанном вигляді, потім зберігають у прохолодному приміщенні. Запечені баклажани виходять поживними, ароматними і часто йдуть, як самостійне блюдо.

Висновок

Наведені в статті рецепти досить оригінальні і самобутні. Але кожна господиня може внести свою родзинку, зробивши закуску своїм фірмовим блюдом.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: