Солоні помідори в банках холодним способом як діжкові – рецепт під залізну кришку

Одними з перших рецептів заготовок на зиму були ті, що солились в бочках. Збережені таким способом овочі володіли незвичайним смаком і ароматом, просочуючись терпкістю дерева, з якого виготовлялася тара.

З часом люди знайшли спосіб робити подібні соління в квартирних умовах. Більшість віддає перевагу бочковим огірків, але чому не запасти солоні помідори на зиму, які будуть точь-в-точь як бочкові? До того ж їх можна заготовляти в банках під залізну кришку, або капронову, не втрачаючи при цьому смакових якостях.

Соленые помидоры в банках холодным способом как бочковые - рецепт под железную крышку

Рецепт засолювання помідорів холодним способом

Найпростіший варіант отримання відмінної закуски без особливих зусиль. Для нього вам знадобиться всього лише томати, сіль і кілька ароматних трав і спецій.

Інгредієнти

  • томати 1.5-1.7 кг
  • часник зубками 6 шт.
  • хрін, корінь 4 см
  • смородиновий лист 3 шт.
  • вишневий лист 3 шт.
  • чорний перець 4 горошини
  • сіль поварена 1 ст. л.
  • петрушка, зелень кілька гілочок

На порцію

Калорії: 23.5 ккал

Білки: 0.8 м

Жири: 0 м

Вуглеводи: 5.1 г

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Соленые помидоры в банках холодным способом как бочковые - рецепт под железную крышку

    Для початку підготуйте всі компоненти майбутньої консервації, а також тару для неї (заявлена кількість розраховане на одну банку об’ємом в 3 літри). Ємності ретельно промийте, використовуючи порошок харчової соди. Овочі очистіть і гарненько промийте під проточною водою, щоб не залишилося навіть натяку на забруднення.

  • Соленые помидоры в банках холодным способом как бочковые - рецепт под железную крышку

    Корінь хрону нарубайте не дуже товстими кружечками. Зелень кілька разів розріжте ножем, в такому вигляді вона буде займати менше простору в банку. “Композицію” можете доповнити кількома корінцями петрушки, а також морквою або стручком гострого перчика.

  • Соленые помидоры в банках холодным способом как бочковые - рецепт под железную крышку

    Укладіть на дно банки 2/3 всієї зелені та корінців з часником, зверху утрамбуйте помідори. Вибирайте непереспелые плоди, краще ґрунтових сортів, з ніжною м’якоттю і щільною структурою. Щоб в ємність увійшло якомога більше томатів, час від часу струшуйте її.

  • Соленые помидоры в банках холодным способом как бочковые - рецепт под железную крышку

    Зверху накрийте овочі залишилася третю зелені, і поки відставте в сторону.

  • Соленые помидоры в банках холодным способом как бочковые - рецепт под железную крышку

    Тепер приготуйте розсіл. Для цього в необхідній кількості води розчиніть кам’яну сіль з розрахунку, що на 1 літр йде 1 столова ложка.

  • Соленые помидоры в банках холодным способом как бочковые - рецепт под железную крышку

    Залийте помідори сольовим розчином до верху і прикрийте поліетиленовими кришками. В такому стані поставте в холодне місце – це може бути як льох або підвал, так і холодильник. Знімати першу пробу можна вже через місяць-півтора.

Використовуйте для розсолу виключно чисту воду, без домішок. Ні в якому разі не заливайте томати проточною водою – в ній в чималих кількостях присутній хлорка, яка далеко не сприятливо впливає на заготовки. Якщо у вас є можливість набрати колодязної або свердловинної води – відмінно. На крайній випадок запасіться бутильованої в магазині. Нехай ви і витратите на це гроші, але будете впевнені, що ваші старання не пройдуть даром, а продукти збережуться надовго.

Порада: при такому способі засолювання не варто змішувати томати різних сортів. Овочі вибирайте однакової форми, розміру і ступеня стиглості.

Рецепт солоних консервованих помідорів (під “бочкові”)

Соленые помидоры в банках холодным способом как бочковые - рецепт под железную крышку

В результаті виходять чудові помідорчики, які стануть “родзинкою” будь-якого святкового столу.

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 19

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 41.8 ккал;
  • білки – 0.8 м;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 9.7 р.

Інгредієнти

  • томати середні – 1600 м;
  • часник – 5 зубків;
  • перець солодкий (невеликий) – 1 шт.;
  • морква (невелика) – 1 шт.;
  • смородина, листя – 3 шт.;
  • вишня, листя – 2 шт.;
  • перець духмяний горошком – 3 шт.;
  • кріп (парасольки, стебла) – 3 шт.;
  • петрушка, зелень – 3 гілочки;
  • цукровий пісок – 4 ст. л.;
  • оцет столовий – 70 г;
  • аспірин в таблетках – 2 шт.;
  • сіль кам’яна – 2 ст. л.

Покрокове приготування

  1. Так як даний варіант засолювання “бочкових” помідорів передбачає закатку залізними кришками, то попередньо необхідно подбати про банки. Для початку їх гарненько промийте, не упускаючи жодного сантиметра поверхні, а після стерилізуйте над парою. У цьому рецепті ми пропонуємо вам зробити заготовку в 3-х літровій банці, саме на цей обсяг і розраховано кількість компонентів. Таку ємність необхідно піддавати термічній обробці не менше 20 хвилин.
  2. Промийте всі овочі і очистіть. У перцю обов’язково ретельно видаліть насіння. Якщо вони потраплять в заготовку – це загрожує “вибухом” консервації.
  3. Моркву натріть на крупній тертці або наріжте соломкою з допомогою ножа. Перець наріжте невеликими брусочками.
  4. На дно підготовлених банок викладіть листя вишні, смородини і зелень. Додайте часнику, моркви, перцю. Слідом утрамбуйте помідори.
  5. Приготуйте в каструльці маринад. Для цього в киплячу рідину додайте сипучі компоненти зі спеціями, дочекайтеся повного розчинення перших і влийте оцет. Дайте рідини трохи охолонути. Її температура повинна стати в межах 60-70 градусів. Так ви збережете цілісність шкірки томатів.
  6. Киньте в банку таблетки аспірину, влийте маринад і герметично закатайте.

Порада: якщо ви не готові вдаватися до використання медичних препаратів, то необхідно додатково простерилізувати томати в банках близько 10 хвилин.

Рецепт “бочкових” гострих помідорів

Соленые помидоры в банках холодным способом как бочковые - рецепт под железную крышку

Ці солоні помідори в банках, безсумнівно, припадуть до душі тим, хто любить гострі закуски. Особливо вони можуть сподобатися представникам сильної статі.

Час приготування: 45 хв.

Кількість порцій: 16

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 23.7 ккал;
  • білки – 0.8 м;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 5.1 р.

Інгредієнти

  • томати – 1500 г;
  • лавровий лист – 6 шт.;
  • листя вишні – 3 шт.;
  • перець (запашний) горошком – 8 шт.;
  • перець чорний горошок – 8 шт.;
  • часник (зубки) – 4 шт.;
  • гірчиця в порошку – 20 г;
  • перець гострий (маленький) – 1 стручок;
  • кухонна сіль – 2 ст. л.

Покрокове приготування

  1. Підготуйтеся до засолюванні помідорів заздалегідь – бажано з вечора попереднього дня. Крім усього описаного в інгредієнтах, вам знадобиться холодна кип’ячена вода та бавовняна тканина, яку потрібно попередньо прокип’ятити і висушити.
  2. Коли всі підготовчі роботи закінчені, можете сміливо приступати до самого дійства. Киньте на дно банки ароматні листя, часник і перець. Засипте гірчицю, а слідом укладіть томати.
  3. В підготовленій воді розчиніть сіль із розрахунку, що кількість приведено на літр рідини. До речі, зробити це ви можете ще напередодні – в гарячій воді сіль розчиняється куди швидше.
  4. Тепер залийте банку розсолом, зверху накрийте тканиною і присипте столовою ложкою гірчиці – таким чином ви захистите вашу заготівлю від псування продуктів. Залиште в такому стані на 10-14 діб, після накрийте прямо поверх тканини капроновою кришкою і відправте в холод.

Порада: в ході бродіння рідину може трохи випаруватися – не поспішайте бити тривогу. Просто долийте чистої води до самого верху.

Солити помідори на зиму – досить складне і цікаве заняття. Але при цьому ви отримаєте дуже корисну закуску, адже холодний спосіб консервування дозволяє зберегти набагато більше вітамінів, що містяться в овочах, ніж гарячий. Томати після такої засолювання виходять приголомшливими! При цьому ви самі можете регулювати їх смак, роблячи малосольними або більш гострими – достатньо змінити рецептуру розсолу.

Соленые помидоры в банках холодным способом как бочковые - рецепт под железную крышку

Єдиний мінус – заготовки можна зберігати при кімнатній температурі, для цього потрібен холод. Якщо у вас знайдеться підходяще місце для баночок з апетитною закускою, то зробіть таку консервацію обов’язково – будете дякувати себе за це всю довгу зиму!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: