Квашена капуста на зиму в банках: 10 простих і смачних рецептів

Капусту на Русі квасять здавна, тому вона вважається взимку самою популярною закускою. Правда, господині вже давно відійшли від традиційного рецепту, поповнивши кулінарну скарбничку всілякими цікавими варіаціями.

Квашення капусти — секрети та поради

Квашенная капуста на зиму в банках: 10 простых и вкусных рецептов

Капуста – овоч примхливий і вимагає правильного підходу. Перш ніж приступати до зимових заготівель, потрібно вибрати відповідний час і звернути увагу на сорт. В закваску йдуть качани тільки пізнього строку дозрівання – вони мають необхідну хрусткостью.

Найбільш прийнятний період для квашення – після Воздвиження (це кінець вересня). Але даний орієнтир умовний. Предки завжди звертали увагу на Місяць. Вважається, що кращим є 5-й день зростаючої фази, що збігається з понеділком, вівторком, четвергом (тобто з чоловічими днями).

Що стосується посуду, то найоптимальніший варіант – дерев’яні діжки, як це робили в давнину. Але цілком підходить і сучасна тара – скляні банки (краще брати 3-х літрові ємності).

Емальований посуд рекомендується використовувати не для зберігання, а на проміжних етапах, коли виробляється змішування інгредієнтів.

Алюмінієвий посуд категорично протипоказана – в процесі окислення металу виділяються отруйні компоненти.

Перед тим, як фасувати шінкованной овоч, його слід ретельно перетерти з сіллю, щоб виступив сік. Укладаючи в тару, компоненти добре утрамбовують, щоб між шарами не накопичувався повітря.

Один з останніх етапів – використання преса. Діжку накривають кришкою, придавлюють каменем, загорнутим у чистій полотняній тканиною. Для скляної тари в якості гніту зручніше брати наповнені водою пляшки відповідного діаметру.

Рецепти квашеної капусти на зиму

Нижче наводяться варіанти квашення капусти, яку допустимо зберігати у міській квартирі. Але ці рецепти можна сміливо застосувати і для бочкового варіанти, витримуючи взимку заготовку в погребі.

З журавлиною

Квашенная капуста на зиму в банках: 10 простых и вкусных рецептов

Капустка без всяких доповнень хороша сама по собі в квашеному вигляді. Але якщо доповнити овоч журавлиною, вийде закуска з неповторним смаком і ароматом. Алгоритм приготування не складний і складається з таких моментів:

  • капусту (3 кг) тонко шаткують, морква (100 г) натирають соломкою;
  • овочі з’єднують в одному тазу;
  • додають сіль (75 г), цукор (1 ст. л.), насіння кропу (10 г) і мелений перець (за смаком);
  • суміш перетирають руками до появи соку;
  • уклавши в каструлю 3 лаврових листа, починають утрамбовувати капусту, чергуючи шари промитої журавлиною (100 г) і лаврушкой;
  • залишають під гнітом на 2-3 дні (в теплому місці);
  • чистою дерев’яною паличкою роблять в капусті кілька глибоких проколів, щоб випустити повітря, і залишають ще на добу;
  • потім викладають в миску і витримують 10-12 годин.

Овочеву масу фасують у стерильні банки, закривають капроновими кришками, виносять у прохолодне місце. Але дегустувати закуску вже можна сміливо на даному етапі.

З яблуками

Квашенная капуста на зиму в банках: 10 простых и вкусных рецептов

Цей рецепт зацікавить любителів мочених яблук. Кращим сортом вважається антонівка, надає капусті п’янкий аромат. Плоди вибираються цілісні, без пошкоджень, і розкладаються в якості прошарку між ярусами добре утрамбованому капусти.

Всі інгредієнти беруться в довільній кількості, на розсуд господині. Чітко витримується лише послідовність дій:

  • нашатковану капусту пересипають сіллю з розрахунку 20 г на 1 кг овочів;
  • гарненько мнуть руками до утворення соку;
  • на дно підготовлених банок укладають подрібнені цибулю, моркву, петрушку;
  • кладуть 1 лавровий лист 2-3 запашні горошинки перцю; за бажанням можна додати кмин;
  • порцію капусти кладуть у друшляк, щоб частина соку скла, потім в банку.

Тару заповнюють по плічка, не забуваючи підкладати яблучка. Гарненько уплотнив, залишають капусту до наступного дня. Потім, витримуючи 2 тижні в теплі, періодично протикають масу в 5-6 місцях. Потім банки виносять у прохолодне приміщення і ставлять капусту під гніт.

З болгарським перцем

Квашенная капуста на зиму в банках: 10 простых и вкусных рецептов

Перчик болгарський надає закуски цікавий солодкуватий смак. А якщо взяти плоди різних відтінків, то страва буде «радувати око» своїм дизайнерським виглядом. Алгоритм приготування в даному рецепті також простий, як і в попередніх варіантах:

  • капусту (2,5 кг) шаткують і посипають сіллю (1 ч. л.);
  • моркву і болгарський перець натирають соломкою, ріпчаста червоний цибулю ріжуть півкільцями – всіх продуктів беруть по 0,5 кг;
  • інгредієнти з’єднують і, додавши ще солі (60 г), перетирають;
  • вводять цукор (100 г), оцет (150 г) і злегка перемішують.

Овочеву суміш фасують у банки і заливають прожареним рослинним маслом (знадобиться 1 стакан). Закочують і відправляють на зберігання в холодильник. Але одну баночку можна залишити для дегустації – капуста буде готова через 3 дні.

З буряком

Квашенная капуста на зиму в банках: 10 простых и вкусных рецептов

Коренеплід додасть закуски приємний рожевий відтінок. Позитивно відіб’ється присутність буряків і на смакових якостях. В рецептурі бере участь малу кількість інгредієнтів. Так само проста і сама технологія:

  • шатковану капусту (2,5 кг) змішують в тазі з морквяної соломкою (300 г);
  • продукти пересипають сіллю (45 г), додають цукор (30 г) і обминають до утворення соку;
  • буряк (150 г) нарізають тонкими пластинами і розкладають по підготовленим банкам, заповнивши ємності на¼;
  • зверху укладають капусту, щільно утрамбовувавши кожен шар;
  • залишився в тазі сік рівномірно розливають по банках;
  • витримують 4 дні в теплі для сквашування, не забуваючи періодично випускати вуглекислий газ.

Банки бажано в цей час тримати в глибокій ємності – в процесі бродіння буде витікати сік. Його необхідно повертати назад у тару з капустою.

З розсолом на 3-х літрову банку

Квашенная капуста на зиму в банках: 10 простых и вкусных рецептов

В описаних вище рецептах сіль додається безпосередньо в капусту, але можна піти й іншим шляхом – інгредієнти залити розсолом.

Для зразка тут наводиться найпростіший рецепт з розрахунку на одну банку місткістю 3 літри:

  • капусту (2 кг) та моркву (2 шт) шаткують і змішують;
  • овочі злегка обминають;
  • додають перець горшком за смаком і лавровий лист (4-5 шт.);
  • банку наповнюють капустою доверху;
  • готують розсіл з 1,5 л води, солі та цукру – по 2 ст. л.;
  • вливають в банку, щоб рідина повністю покрила капусту.

Тару встановлюють в глибоку миску і прикривають 3-ма шарами марлі. Через 2-3 доби бродіння припиниться і банку можна ставити в холодильник. Саме таку капусту найчастіше вводять у склади вінегретів.

З медом

Квашенная капуста на зиму в банках: 10 простых и вкусных рецептов

Капуста сама по собі корисний продукт, але якщо в рецептуру додати мед, цілющі властивості багаторазово зростуть. Сама ж закуска придбає оригінальний смак. Існує кілька рецептів подібного квашення. Ось один з них:

  • на 2 кг капусти беруть 200 г моркви;
  • овочі подрібнюють і змішують;
  • додаються горошини запашного і гіркого перцю, лавровий лист; можна використовувати і інші спеції (на свій смак);
  • роблять розсіл – на 1 л води беруть 2 ст. л. солі великої зернистості;
  • утрамбувавши капусту в банки, заливають охолодженою рідиною;
  • витримують 3-е суток в теплі;
  • розсіл зливають в каструлю і додають 1 ст. л. рідкого натурального меду;
  • капусту знову заливають розсолом і банки ставлять у холодильник.

На цьому процес квашення можна вважати закінченим – закуска вже готова до подачі на стіл.

Шматочками

Квашенная капуста на зиму в банках: 10 простых и вкусных рецептов

Для різноманітності качани можна не шаткувати, а квасити цілими або розрізати на четвертини. І тоді вийде смачна пелюстка — так в народі називають сквашеного капустяні листи. За основу можна взяти рецепт з розсолом, наприклад. Але оригінальніше вийде дещо інший варіант:

  • беруть 6 кг свіжих качанів і частина шаткують, як звичайно; частина нарізають на четвертини або великі шматочки, видаливши кочережки;
  • подрібнену капусту перетирають з сіллю (75-80 г) і дають настоятися;
  • на дно 3-х літрових банок укладають капустяне листя;
  • потім укладають великі шматочки качана і присипають шаром шаткованою моркви.

Так пошарово заповнюють всю банку і ставлять під гніт. Добу витримують у теплі, потім прибирають в прохолодне приміщення, не знімаючи вантажу.

 

Без солі і цукру

Квашенная капуста на зиму в банках: 10 простых и вкусных рецептов

Деякі господині додають цукор при квашенні капусти, але сіль використовує більшість з них. А якщо спробувати обійтися і без неї?

Щоб дізнатися, наскільки цікавим вийде смак, дотримуються такої інструкції:

  • капусту (3 кг) шаткують і обминають злегка руками;
  • морква (0,5 кг) труть по-корейськи;
  • овочі змішують і ставлять під гніт, щоб з’явився сік;
  • через день-два вантаж знімають і капусту перемішують;
  • знову ставлять гніт, але вже меншої ваги; його тримають добу.

Видаливши вантаж, пробують на смак. Якщо є бажання додати спеції (гвоздику, перець горошком, кмин тощо), роблять це на стадії змішування продуктів.

Відмінність отриманої закуски від класичної полягає у відсутності приємного хрускоту. Зате використовувати дану капусту можна, як заготовку для салатів, у начинку пиріжків і т. п.

Але тримати баночки доведеться в холодному приміщенні – від тепла капуста набуває неприємну кислість.

Гостренькі

Квашенная капуста на зиму в банках: 10 простых и вкусных рецептов

Цей рецепт запозичений з вірменської кухні, а там знають толк в гострих стравах. Відмітна особливість закуски – велика кількість прянощів. Тому процес приготування трохи розтягнеться у часі:

  • капусту (3 кг) шаткують, як звичайно;
  • зубчики часнику (300 г) замочують у теплій воді 1,5 години, потім очищають і ріжуть як можна дрібніше;
  • моркву (200 г) нарізають тонкими кружальцями, а буряк (100 г) — пластинками;
  • гіркий перець (2 стручки) подрібнюють;
  • коріння кінзи, петрушки, селери разом з бадиллям (100 г) ділять на частини;
  • всі інгредієнти, крім капусти, змішують;
  • на дно банки кладуть вишневі листя;
  • тару заповнюють капустою, чергуючи шарами підготовленої суміші;
  • верх прикривають капустяним листям і ставлять вантаж;
  • готують маринад – у киплячу воду (1,5 л) кладуть 4 горошини запашного перцю, 2 лаврових аркуша, ½ палички кориці, 80 г солі.

Перед тим як заливати овочі, рідину охолоджують. Зброджування відбувається в теплому місці протягом 5 діб. Потім заготівля переноситься на зберігання (під гнітом) у прохолодне місце при температурі 10 градусів.

З гарбузом і апельсином

Квашенная капуста на зиму в банках: 10 простых и вкусных рецептов

Цей рецепт здивує багатьох – поєднання 2-х овочів діло звичне, а ось присутність у заготівлі тропічного фрукта просто інтригує. Але спробувати цей рецепт обов’язково варто, тому що такої феєрії смаку не зустріти ніде.

А діяти треба по даній інструкції:

  • подрібнюють звичним способом 3 кг капусти;
  • 200 г очищеної гарбуза нарізають не невеликі часточки і пересипають цукром (100 г);
  • коли баштанної інгредієнт пустить сік, змішують з капустою;
  • у апельсина (1 шт.) видаляють насіння, але не чіпають цедру;
  • цитрус нарізують на часточки і змішують з овочами;
  • суміш фасують у банки і заливають маринадом (на 1 л води – 15 г солі і 50 г яблучного оцту).

Накривши банки марлею, витримують у теплі добу, потім виносять у прохолодне місце. Через пару днів закуску вже можна дегустувати. Так як капуста виходить дуже смачною, рекомендується зробити велику заготовку. В іншому випадку страву з апельсиновим запахом розкидають ще до Нового року.

Квашена капуста на зиму: відео

Висновок

Наведені тут рецепти – лише мала дещиця того, як можна смачно заквасити капусту. Практично у кожної господині знайдеться, чим доповнити дану підбірку. При дотриманні основних технологічних моментів можна нескінченно створювати нові рецепти, поєднуючи капусту з різними інгредієнтами.

 

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: