Соте з баклажанів на зиму: рецепти приготування швидко і смачно

Баклажани – універсальний овоч, адже з них можна приготувати безліч оригінальних страв. І ні одне не схоже на інше, навіть якщо в складі присутні ідентичні інгредієнти. Апетитне і ситне соте з синеньких можна подавати не тільки в літню пору, а також використовувати в зимових заготовках. Тушковані овочі в такому вигляді не тільки зберігають форму, але і смакові якості.

Секрети приготування соте

Соте из баклажанов на зиму: рецепты приготовления быстро и вкусно

Назва цієї страви придумали французи, і воно повною мірою відображає суть приготування рагу. У перекладі соте – це «стрибок», а в технології якраз передбачається перервність процесу, коли продукти повинні деякий час вистоятися перед наступним етапом.

Ще одна особливість приготування страви – швидка обжарка при безперервному струшуванні (інгредієнти на сковороді не перемішують і не перевертають). Це дозволяє продуктам зберегти всередині себе живильний сік. У чому, власне, і полягає відмінність соте від ікри.

В овочевий закладці можуть бути різні компоненти на розсуд господині. Але в основі завжди присутні баклажани, болгарський перець, томати, цибулю, часник і спеції. Якщо ікру продукти бажано подрібнювати на м’ясорубці, то для цієї страви використовують тільки ніж – щось буде різатися брусочками, щось кубиками або кільцями.

Питання про те, в чому готувати, навіть не повинно виникати – не дарма ж французи придумали і сотейник. Підійдуть, звичайно, каструлі з товстим дном або казанки, але в них струшувати овочі складніше.

Кращі рецепти соте з баклажанів на зиму

Компонуючи між собою різні інгредієнти, в поєднанні з баклажанами, варіюючи їх пропорційні співвідношення, отримують купу всіляких рецептів приготування соте. Тут наводиться кілька варіантів смачних заготовок для зими. Їх можна взяти за основу для кулінарних експериментів.

Класичний рецепт

Соте из баклажанов на зиму: рецепты приготовления быстро и вкусно

Класичним страву називають із-за складу інгредієнтів, а також способу їх обробки: помідори і сині – кубиками, цибулю – півкільцями, перець болгарський – брусочками. При цьому підготовлені овочі розкладають по окремих мисках.

Наступні кроки по технології такі:

  • порізані баклажани (6 шт.) солять і витримують 20 хвилин, потім віджимають і промивають;
  • на сковороді обсмажують ріпчасту цибулю (3 шт.), поступово додаючи до нього інші овочі в такій послідовності – синенькі, за 1 кг перцю і томатів; перед кожною закладкою сковороду струшують;
  • коли овочі рівномірно підрум’яняться, вогонь зменшують;
  • додавши трохи води, накривають кришкою і тушкують на слабкому полум’ї півгодини;
  • за 5 хвилин до зняття з плити додають 2 ч. л. цукру і різану зелень.

Розкладати по банках соте потрібно акуратно, не порушуючи цілісності овочів. Стерилізації закуска не вимагає, але зберігати її потрібно в холодильнику.

Без оцту

Соте из баклажанов на зиму: рецепты приготовления быстро и вкусно

Якщо господиня не любить додавати оцет на консервацію, цей рецепт їй доведеться за смаком. Порадує соте членів сім’ї і приємно здивує гостей за зимовим святковим столом.

Головне, щоб були виконані всі вимоги технології:

  • синенькі (8 шт), як і в попередньому рецепті, витримують солі 20 хвилин, щоб пустили сік, потім обсмажують і кладуть у сотейник;
  • окремо пасерувати моркву, болгарський перець і ріпчасту цибулю – всіх компонентів беруть по 3 шт.;
  • додають 10 подрібнених помидорин (теж обсмажених);
  • струсивши сотейник 3-4 рази, щоб овочі рівномірно змішалися, ставлять на невеликий вогонь і злегка протушивают;
  • знявши з плити, додають подрібнені зубці часнику (1 головка) і стручковий гіркий перець (2 шт.).

Соте з баклажанів на зиму без оцту готово. Тепер необхідно розфасувати його по банках, закрити кришками і укутати ковдрою. Давши заготівлі добу, щоб дійти до потрібної консистенції, відправляють в прохолодне місце на зимове зберігання.

Без стерилізації

Ще один рецепт приготування смачної закуски, що не потребує стерилізації. Додано консервацію оцтова есенція 70% дозволить зберігати заготівлю навіть в кухонній шафі.

В даному варіанті дії господині будуть трохи відрізнятися від описаних вище:

  • невеликі баклажани (15 шт.) нарізають уздовж на 2 частини і солять;
  • витримавши 1 годину, віджимають сік і промивають під проточною водою;
  • кожну половину розрізають ще на 4 смуги укладають в сотейник;
  • розрізані на половинки або четвертини томати (15 шт.) додають до синенькими;
  • туди ж ідуть і цибульні півкільця (з 15 головок);
  • струсивши інгредієнти, поливають рослинним маслом (1,5 склянки);
  • давши трохи постояти, відправляють на плиту;
  • тримати на вогні 40 хвилин, потім додають нарізані петрушку, гострий перець червоного кольору (2 шт), часник (2 голівки);
  • сіль і цукор кладуть за смаком і тушкують ще хвилин 15;
  • знявши з плити, додають оцтову есенцію (1,5 ст. л.) і ще раз добре струшують.

Закатані банки утеплюють і залишають до повного остигання. Взимку це блюдо можна подавати як самостійну холодну закуску. Але, доповнивши обсмаженими шматочками курячого м’яса, перед подачею на стіл ще раз протушивают.

З кабачків і баклажанів

Соте из баклажанов на зиму: рецепты приготовления быстро и вкусно

Кабачки і баклажани відмінно поєднуються один з одним і за смаковими якостями і по консистенції. А якщо до них додати трохи яскравих овочевих фарб у вигляді моркви, перцю або томатів то страва стане не тільки пікантним, але і оригінальним на смак.

Приготувати соте не складно, головне дотримуватися наступного алгоритму:

  • Для приготування соте беруть очищені овочі в однаковій кількості по 0,5 кг: баклажани, кабачки, помідори, болгарський перець і моркву;
  • Всі овочі нарізати середніми кубиками;
  • Для приготування соусу в ємності для варіння змішати рослинну олію (250 гр), столовий оцет (50мл), сіль і цукор по 1 їдальні ложки і закип’ятити. Потім додати подрібнений часник 50 гр.
  • Викласти овочі в сотейник і залити соусом. Тушкувати протягом 30 хвилин, струшуючи 2-3 рази.
  • Готове соте розкласти по чистих банках і стерилізувати 5-7 хвилин.

Баночки герметично закрутити кришками і прибрати до повного охолодження.

З чорносливом

Соте из баклажанов на зиму: рецепты приготовления быстро и вкусно

Ті, хто вже пробував додавати чорнослив в салати і рагу, знають, наскільки пікантним виходить смак. Ось і соте тільки виграє завдяки сливам, адже вони привносять у закуску ще й приємні ароматні нотки.

Готується блюдо за таким алгоритмом:

  • четвертинки баклажан (2 кг), замочують у солоній воді до виділення соку.
  • нарізають невеликими кубиками і обсмажують в рослинному маслі;
  • поетапно додають цибулю (4 головки), перець болгарський (10 шт.), морква (4 шт.);
  • через деякий час вводять чорнослив свіжий (12 шт.), нарізану часточками, і помідори (10 шт.);
  • поперчив, посоливши за смаком, тушкують до повної готовності овочів;
  • перед зняттям з вогню вводять подрібнений часник (1 головка) і оцет 9% (2 ст. л.).

Фасують і охолоджують описаним вище способом. Ця закуска відмінно доповнює м’ясні страви і непогано поєднується з відварним рисом.

З яблуками

Яблука – найкращий фрукт для додавання до овочевих заготівлях. Тушковані страви набувають особливий аромат і соковитість завдяки саме цим плодам.

Технологія приготування також проста, як і в попередніх рецептах:

  • синенькі (1 кг) ріжуть кубиками і витримують півгодини в солоній воді;
  • відкинувши на друшляк, дають повністю висохнути;
  • нарізають і розкладають по різних тарілках помідори, болгарський перець, ріпчасту цибулю і яблука – всіх за 1 кг;
  • подрібнюють гіркі стручки (100 г);
  • інгредієнти укладають у сотейник шарами, чергуючи їх цибулею, — спочатку помідори, потім яблука, баклажани, перці;
  • поливають оцтом (50 мл) і рослинним маслом (1 склянка);
  • довівши до кипіння, тушкують 1,5 години;
  • посоливши, тушкують ще 25 хвилин.

Фасувати по банкам можна, не знімаючи з плити. Герметично засукавши, перевертають догори денцем і остуджують.

З часником та морквою

Соте из баклажанов на зиму: рецепты приготовления быстро и вкусно

Пряний аромат зубців найкраще підкреслює харчові якості баклажан. Морква надає страві красивий відтінок. А якщо ввести в рецептуру дещо екзотичного лайма, вийде справжнє свято смаку.

При готуванні дотримуються такої інструкції:

  • у цьому варіанті пропонується баклажани (1,6 кг) очистити від шкірки; а ось видалити гіркоту чи ні, господиня вирішує сама;
  • синенькі обсмажують в невеликій кількості олії;
  • додають кубики помідор (800 г), терту моркву (400 г) і тушкують 10 хвилин;
  • блюдо солять і перчать (по 1 ч. л.), додають часник (1 головка), подрібнену петрушку;
  • гарненько збризкують соком лайма (1 шт.) і знімають з вогню.

Всі наступні дії ідентичні описаним вище. Якщо цитруса не опиниться під руками, його можна замінити більш звичним лимоном. Кількість часнику в цій рецептурі умовне – гостроту рекомендується підбирати під свій смак.

Соте по-абхазьки

Соте из баклажанов на зиму: рецепты приготовления быстро и вкусно

Цим рецептом на Кавказі користуються з давніх часів, але закуска дотепер не втрачає своєї актуальності. Правда, по довготі приготування вона розтягується на декілька годин, але старання варті того.

Технологія консервації складається з таких етапів:

  • половинки баклажанів (з 4-х шт.) нарізають додатково на 5 частин і укладають в сотейник;
  • теж проробляють з іншими овочами (кількість однакове) – стиглими помідорами, болгарським перцем зеленого і червоного кольору, ріпчастою цибулею;
  • додають по 2 ст. л. солі і цукру, рослинне масло (12 ст. л.), оцет 9% (6 ст. л.);
  • тушкують на малому вогні півгодини, струшуючи 2-3 рази;
  • відставляють з плити і дають охолонути природним шляхом;
  • прибирають в холодильник на 12 годин.

Залишилося розфасувати закуску по банкам і простерилізувати 15 хвилин (0,5 л). Рекомендується приготувати соте у великих обсягах – воно настільки смачне, що розкидається домочадцями занадто швидко.

Соте по-румунськи

Баклажани готують у всіх куточках світу. У Західній Україні, Молдавії, Румунії дуже популярно дане блюдо. Його подають свіжоприготованим до святкового застілля. А також фасують закуску по банках і зберігають в погребах.

У технології приготування є свої маленькі секрети:

  • синенькі (1 кг) нарізати кружальцями, солять і витримують під пресом 20 хвилин;
  • обвалявши гуртки в борошні, обсмажують в соняшниковій олії;
  • дрібно нарізають морква, помідори, ріпчаста цибуля (по 100 г) і пасерувати;
  • обсмажені овочі солять за смаком, заправляють різаним кропом і часником (3-4 зубчики);
  • струсивши пару – трійку раз, дають інгредієнтів кілька хвилин постояти, щоб просочитися ароматними запахами;
  • у сотейник укладають баклажани, зверху овочеву заготівлю і знову синенькі;
  • запікають у духовці до готовності.

Розкладають По банках акуратно, намагаючись не порушити послідовність шарів. Простерилізований 25 хвилин, закочують і охолоджують.

Соте з баклажанів на зиму: відео рецепт

 

Висновок

Можна до безкінечності описувати смачні страви, але для цього не вистачить ніяких ресурсів. Адже кожну хвилину в світі народжуються нові кулінарні рецепти, а у господинь є зайвий привід для експериментів.

 

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: